U završnim riječima u postupku Goranu Salihoviću, Ured disciplinskog tužitelja  zatražio je da suspendirani glavni tužitelj Državnog tužiteljstva bude razriješen dužnosti, dok je obrana zatražila odbacivanje tužbe.

Disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić zatražila je da Salihović bude proglašen krivim za niz disciplinskih prekršaja i razriješen dužnosti, javlja BIRN-Justice Report. 

- Ured disciplinskog tužitelja ostaje kod navoda iz tužbe, pravne kvalifikacije i zahtijeva koji su izneseni u tužbi, a to je izricanje najstrože disciplinske mjere razrješenja dužnosti glavnog tužitelja  Tužiteljstva BiH - rekla je Kurspahić.

Salihovićev odovjetnik Rifat Konjić je predložio da tužba bude odbijena kao neosnovana.

Salihović je rekao da u toj tužbi „nema ništa, čak ni prekršaja da se na osnovu njega izrekne opomena".

- Komisija ima povijesnu priliku  da,  ako udovolji našem zahtjevu, pokaže  da ima pravne države i da se ništa neće raditi pod pritiskom. Ako donese drugu odluku možemo slobodno reći da je to početak kraja neovisnog pravosuđa, sljedeći tužitelj  nakon nas trojice koji smo smijenjeni na ovaj način će biti sigurno tužitelj  iz politike - rekao je Salihović.

Postupak protiv Salihovića pokrenut je zbog disciplinske tužbe u kojoj se navodi da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sucem ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužitelja osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, te da se miješao u postupanje suca ili tužitelja.

Komisija je najavila da će odluka biti donesena u narednih mjesec dana.