''Obavještavam i predsjednicu Suda da neću postupiti po Rješenju Kaznenog vijeća, jer u konkretnom slučaju Rješenje koje sam dobio za mene je neprovodivo i ne znam što trebam učiniti“, napisao je u utorak županijski sudac iz Bihaća Reuf Kapić, inače sudac za prethodni postupak u predmetu protiv Hamdije Abdića Tigra i ostalih osumnjičenih za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića, piše Žurnal.info.

Kazneno vijeće Županijskog suda Bihać, koji sat ranije, ukinulo je Kapićevo Rješenje kojim je on odbio prijedlog za određivanje pritvora Abdiću i ostalima koji su uhićeni po nalogu Županijskog tužiteljstva Bihać. Isto Vijeće je, kao drugostupanjski organ, naredilo sucu za prethodni postupak da donese novu odluku o prijedlogu za određivanje jednomjesečnog pritvora.

''Točno je da je Kapić poslao ovo pismo članovima Kaznenog vijeća i predsjednici Županijskog suda Bihać Fati Nadarević. Zbog tog pisma je sazvana hitna sjednica kaznenog odjeljenja gdje je predsjednica Suda usmjeno naložila sucu Kapiću da mora postupiti po odluci KV-a, te da mora zakazati hitnu sjednicu“, kazao je sugovornik Žurnala iz Županijskog suda Bihać.

Sudac Reuf Kapić je, prema informacijama portala Žurnal.info, od 2015. godine izdavao naredbe potrebne za provođenje istrage. Upravo je on izdao i naredbe za pretres objekata u vlasništvu Hamdije Abdića i ostalih osumnjičenih.

Međutim, kada je sredinom proteklog tjedna Županijsko tužiteljstvo Bihać predložilo određivanje jednomjesečnog pritvora, Kapić je konstatirao da ''ne postoji osnovana sumnja da su Hamdija Abdić Tigar, Jasmir Topal, Dedo Karabegović, Enver Keranović i Ramiz Bajramović ubili generala HVO-a, Vladu Šantića“. Kapić je uvjeren da ne postoji nijedan dokaz da je Šantić ubijen, jer njegovo tijelo nikad nije pronađeno. Tužiteljstvo je, naravno, nakon njegovog stava podnijelo žalbu Kaznenom vijeću Županijskog suda Bihać, a troje sudaca je, jednoglasno, ocijenilo da je Kapićeva odluka pogrešna. Nakon što je informiran o odluci KV-a, Kapić šalje pismo u kojem navodi da „neće postupiti po Rješenju KV-a“, jer on smatra da je Hamdija Abdić Tigar – nevin.

Kako doznaje Žurnal, protiv Kapića će, zbog ovog pisma, biti podnesena prijava Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH. Inače, sudac Kapić je već kažnjavan disciplinski, i to 2007. godine, kada je postigao nagodbu sa Uredom disciplinskog tužitelja. Tada je priznao da je, u svojstvu predsjednika Županijskog suda u Bihaću prekršio kodeks, ali mu je, kao sankcija, izrečena samo javna opomena.

Osim ovog slučaja, suca Kapića i Hamdiju Tigra vezuje još jedan slučaj. Kapić je, naime, bio sudac u predmetu koji je vođen protiv ubojica svjedoka pokajnika iz predmeta „Paviljon“, u okviru kojeg je vođena istraga o četvorostrukom ubojstvu u Bihaću. Kapiću je, tada, podmetnuta bomba pod automobil, a on je nakon toga donio oslobađajuću protiv Ismeta Čavkića, optuženog za ubojstvo Safeta Vardića, svjedoka pokajnika iz Paviljina.

Deset godina kasnije, zvog četvorostrukog ubojstva u Paviljonu uhićen je Emin Pivić, prijatelj Hamdije Abdića Tigra, koji je zajedno s njim osuđivan za druga kaznena djela, piše dalje Žurnal. Osobe koje su podmetnule bombu pod Kapićev automobil nikad nisu pronađene. Tužitelj u predmetu protiv Ismeta Čavkića, u kojem je sudio sudac Kapić, bio je Zlatan Dedić koji je misteriozno stradao u prometnoj nesreći. Dokumenti sa očevida nakon prometne nesreće su spaljeni, što je kasnije potvrdio županijski tužitelj iz Bihaća Idriz Begić.

Inače, i tužitelj Begić, koji je uhićen zbog primanja mita, disciplinski je kažnjavan zbog skrivanja dokaza u vezi sa ubojstvom generala HVO-a Vlade Šantića. Begiću su dokazani kontakti sa osobama bliskim osumnjičenom Hamdiji Abdiću Tigru, koji je danas, u prostorijama SDA Bihać održao konferenciju za medije na kojoj je kazao da ''mediji vrše pritisak na suce i tužitelje“ da ga ponovo pritvore.