Najviši turski sud u četvrtak je presudio u korist Wikipedije, rekavši da dvogodišnja zabrana na ulazak u ovu web stranicu, koju je turska vlada uvela, predstavlja kršenje slobode izražavanja, javila je državna novinska agencija.

Turska je u travnju 2017. blokirala Wikipediju, optužujući je da je dio "kampanje za podrivanje imidža" te zemlje, nakon što je web stranica odbila ukloniti sadržaj koji je navodno prikazao Tursku kao da podržava Islamsku državu i druge terorističke organizacije.

Pristup Wikipediji i svim njenim jezičkim izdanjima blokiran je zakonom koji dozvoljava vladi da zabrani web stranice za koje smatra da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, prenio je AP.

Wikipedija je odbila ukloniti sadržaj, pozivajući se na svoje protivljenje cenzuri. Podnijeli su zahtjev Ustavnom sudu u svibnju 2017. nakon što su propali razgovori s turskim dužnosnicima.

Agencija Anadolija je izvijestila da je Ustavni sud odlučio da zabrana predstavlja povredu slobode izražavanja.

Od vlade nije bilo neposrednih komentara i nije bilo odmah jasno kada će biti vraćen pristup web stranici. Mnogi Turci su pronašli načine da zaobiđu zabranu na Wikipediju i druge blokirane web lokacije.