Na fasadama se nalaze rupe od metaka. Građani su u njih stavili ruže. Ispod jedne je još uvijek velika lokva krvi koja podsjeća na trenutak u kojemu je simpatizer ISIS-a ubio četvero i ranio 22 ljudi...

Područje u kojemu je Kujtim Fejzulai (20) izveo krvavi pohod u ponedjeljak navečer je otvoreno za javnost, no i dalje je pod visokim stupnjem osiguranja. Tamo je jezoviti prizor s oznakama gdje su tijela žrtava padala na pod.

Kako iscrtani krugovi ne bi bili prazni, ljudi ih popunjavaju svijećama i cvijećem u znak spomena na pale žrtve luđačkog ubojice. Na fasadama se nalaze rupe od metaka. Ispod jedne je još uvijek velika lokva krvi koja podsjeća na trenutak u kojemu je simpatizer ISIS-a ubio četvero i ranio 22 ljudi.

Krenete li od sinagoge na Seitenstettengasse gdje je napadač pucao u policajca i nastavite se spuštati po Rabensteig ulici prema Schwedenplatzu možete pretpostaviti kako je tekao krvavi pohod.

Jučer je područje još uvijek bilo izolirano, a pristupili su mu samo austrijski predstavnici visoke politike kako bi zapalili svijeće i položili vijence.

U srijedu smo tamo zatekli Ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseru Turković koja je doputovala kako bi položila vijence. Istaknula je kako je uz Austriju kada je u pitanju borba protiv terorizma i narušavanja mira i stabilnosti. Također je uvjerena da će Austrija nakon ovako tragičnog događaja ostati ista kao što je bila, piše 24sata.hr.

Među ozlijeđenima u napadu su i državljani Bosne i Hercegovine, Njemačke, Slovačke, Luksemburga, Afganistana i Austrije. Živote je izgubilo dvoje Austrijanaca, Nijemac i državljanin Sjeverne Makedonije.

Na mjestu događanja smo razgovarali s Recep Tayyip Gultekinom i Mikail Ozerom, migrantima iz Turske koji su na svojim tijelima pod cijenu vlastitog života spašavali ljude pod rafalima.

"Čuo sam pucanj i dotrčao, prijatelj je bio sa mnom. Odnijeli smo jednu ženu u restoran. Počinitelj je bio ovdje gore, a ja sam bio dole. Ciljao je i pucao u mene. Metak me pogodio u nogu i još uvijek je tu, preduboko je da bi ga vadili. Još jednu stariju gospođu smo sklonili u sigurnu zonu. Nakon toga sam stavio ranjenog policajca na leđa i odnio ga sve do kola hitne pomoći", rekao je za 24 sata Recep Tayyip Gultekin.

U svom jučerašnjem obraćanju kancelar Sebastian Kurz je naglasio kako se na ovaj događaj ne smije gledati kao na sukob između Muslimana i Kršćana ili Austrijanaca i migranata već isključivo kao na necivilizirani barbarski čin.

Inače, Beč je bio jedan od europskih gradova koji uživa multikulturalni status i do sada nije bio pogođen napadima terorista. No, poruka Beča je jesna i glasi: "Držimo se zajedno u borbi protiv terorizma".