Turske i ruske postrojbe započele su sa zajedničkim ophodnjama u sjeveroistočnoj Siriji u petak, sukladno dogovoru koji su Ankara i Moskva postigle prošloga tjedna.

Zajedničke patrole s "kopnenim i zračnim postrojbama" djeluju istočno od pograničnog grada Al-Darbasiyaha, objavilo je na Twitteru tursko ministarstvo obrane, što je potvrdilo i rusko ministarstvo obrane.

Patrolni konvoj sastoji se od nekoliko oklopnih vozila, uključujući rusko BTR-82 i oklopna vozila Tigr i Typhon, kao i tursko vozilo Kirpi, navelo je u priopćenju rusko ministarstvo.

Te snage patroliraju područjem većim od 110 kilometara, dodaje se u priopćenju.

Sirijske demokratske snage (SDF), u kojima glavnu ulogu ima kurdski YPG, potvrdile su za dpa da rusko-turske snage patroliraju navedenim područjem.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ruski Vladimir Putin sklopili su 22. listopada u Sočiju sporazum o zajedničkoj kontroli nad pograničnim područjem sjeverne Sirije, pri čemu su dali kurdskim milicijama 150 sati da se povuku.

Prema tom dogovoru Turska će zadržati kontrolu nad područjem koje je zauzela tijekom ofenzive protiv sirijskih Kurda započete 9. listopada.

Tursko ministarstvo obrane reklo je da će druga ruska delegacija u Ankari u petak raspravljati s turskom stranom i tehničkim pitanjima sporazuma iz Sočija, prenosi Hina.