Turska je u subotu počela nove vojne manevre u području istočnog Sredozemlja koji bi trebali trajati dva tjedna, što upućuje na to da će se u regiji nastaviti napetosti između Ankare i Atene zbog podjele plinskih resursa.

NATO saveznice Turska i Grčka žestoko se razilaze u mišljenju po pitanju iskorištavanja rezervi prirodnog plina nedaleko od Cipra, a također različito gledaju na veličine svojih obalnih pojasa.

Viješću objavljenom u petak navečer u sklopu pomorskih informacija (Navtex), turska mornarica najavljuje "vježbe gađanja" od 29. kolovoza do 11. rujna u području blizu grada Anamura, sjeverno od Cipra.

U svoje su prijepore dvije države uvukle i Europsku uniju, kao i susjedne zemlje. Nesuglasice su ranije u kolovozu prerasle u manji sukob između turskih i grčkih fregata.

Napetosti između Turske i Grčke eskalirale su nakon što je Ankara ovaj mjesec poslala svoj istraživački brod Oruc Reis u sporne vode istočnog Sredozemlja, potez koji je Atena nazvala ilegalnim. 

Turska mornarica u četvrtak je najavila da će održati "vježbe gađanja" na rubu svojih teritorijalnih voda u sjeveroistočnom kutu Sredozemnog mora sljedeći utorak i srijedu. 

Ministar obrane Hulusi Akar rekao je da su bušotine "sekundarno povezane" i da se direktno ne tiču kontroverzne turske potrage za prirodnim plinom zbog čega su u sukobu s Grčkom i EU.