Turski ministar obrane Hulusu Akar sastao se jučer s vojnim dužnosnicima kako bi razmotrili moguću ofenzivu istočno od Eufrata u Siriji.

Sastanak je održan dan nakon što je Turska rekla da će pokrenuti ofenzivu ako se sa Sjedinjenim Državama ne realizira dogovor o planiranoj "sigurnoj zoni" u Siriji i poručila da joj "ponestaje strpljenja" s Washingtonom.

Operaciju koja bi bila treći turski vojni upad u Siriju u tri godine, prvi je ranije ove godine najavio turski predsjednik Tayyip Erdogan, ali je potom odgođena.

Nakon objave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o povlačenju američkih vojnika sa sjevera Sirije, dva saveznika iz NATO-a su se dogovorila da će stvoriti sigurnu zonu u Siriji duž sjeveroistočne granice te zemlje s Turskom u kojoj ne bi bilo kurdske milicije YPG.

Ta je kurdska milicija bila glavni saveznik SAD-a u Siriji tijekom borbi protiv Islamske države, ali je Turska smatra terorističkom organizacijom, kao i Kurdsku radničku partiju (PKK) čiji militanti vode pobunu unutar Turske.

Turska: SAD blokira uspostavljanje sigurne zone u Siriji

Ankara kaže da SAD blokira napredak u uspostavi takve zone i traži od Washingtona da raskine veze s YPG-om.

Izaslanstvo SAD-a predvođeno posebnim izaslanikom Jamesom Jeffreyem, ovoga je tjedna iznijelo prijedloge koji nisu zadovoljili turske dužnosnike, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Akar je u četvrtak u Ankari turskim vojnim dužnosnicima rekao da je Turska iznijela svoja gledišta izaslanstvu SAD-a. "Ponovno smo im naglasili da nećemo tolerirati odlaganja te da ćemo, ako bude potrebno, preuzeti inicijativu", rekao je Akar, prenijelo je ministarstvo obrane.

Jedan od turskih dužnosnika je rekao da "ne mogu dijeliti pojedinosti o tome što poduzimaju" glede sigurnosne zone te ustvrdio da se ondje nalazi još 1000 boraca YPG-a.