EU je u utorak upozorio na teške posljedice eventualnog Trumpova priznavanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i premještanja američkog veleposlanstva u taj grad, prenose svjetske agencije.
 
"To bi moglo imati teške posljedice na javno mnijenje u više dijelova svijeta", upozorile su službe visoke predstavnice EU-a za vanjske poslove Federice Mogherini.
 
"Treba ostati usredotočen na napore oko ponovnog pokretanja mirovnog procesa i izbjegavanja svakog djelovanja koje bi osujetilo te napore", po istom izvoru.
 
"Od početka godine EU smatra da treba razmisliti o posljedicama koje bi mogla imati jednostrana odluka ili djelovanje vezano uz status Jeruzalema".
 
"Premještanje veleposlanstva u Jeruzalem znači njegovo priznanje kao glavnog grada Izraela"
 
Glavni tajnik Arapske lige Ahmed Abul Gheit ocijenio je u utorak opasnom moguću odluku o premještanju američkog veleposlanstva u Jeruzalem, čime bi ga se priznalo kao glavni grad Izraela.
 
Abul Gheit kazao je pred članovima panarapske institucije da je sastanak sazvan u utorak zbog "opasnosti tog pitanja, ako do toga dođe, i mogućih negativnih posljedica ne samo za stanje u Palestini nego i u arapskoj i islamskoj regiji".

Palestina: Nećemo više prihvatiti posredovanje Amerike, posredovanje Trumpa
 
Visoki savjetnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, Nabil Šaat upozorio je u utorak Donalda Trumpa da bi američko priznavanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela značilo završetak napora američke administracije oko ponovnog pokretanja mirovnih pregovora.
 
"Nećemo više prihvatiti posredovanje Amerike, posredovanje Trumpa. Bit će to kraj uloge koju su Amerikanci odigrali u tom procesu", rekao je Šaat novinarima.
 
Turski predsjednik: Status Jeruzalema je crvena linija za muslimane
 
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da je status Jeruzalema "crvena linija" za muslimane, spominjući mogući prekid diplomatskih veza ako Washington prizna sveti grad za glavni grad.
 
"Vodit ćemo ovu bitku odlučno do kraja. To bi moglo ići do prekida naših diplomatskih odnosa s Izraelom", dodao je on u govoru pred parlamentarnom skupinom islamsko-konzervativne vladajuće stranke AKP.