Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će njegova zemlja ''nastaviti čuvati svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize u Bosni i Hercegovini, jer strane u BiH traže doprinos Turske''.

Erdogan je nakon posjete Albaniji odgovarao na pitanja novinara, a jedno od njih bilo je i u kontekstu aktualne političke krize u Bosni i Hercegovini.

Podsjetio je kako je albanski premijer Edi Rama nedavno prisustvovao sastanku o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te kako je na tom sastanku rekao: 'Dobro, svi smo ovdje, ali gdje je Turska?' Dodao je kako je slično mišljenje, tijekom njegove posjete Bosni i Hercegovini iznio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Erdogan je rekao kako je to zanimljivo.

"Vjerujemo da je rješenje problema moguće kroz veći dijalog između strana. U narednom periodu ćemo intenzivirati diplomatske aktivnosti", rekao je Erdogan.

"Turska će'', rekao je, ''objektivnim i sveobuhvatnim stavom koji je pokazivala i do sada, kao zemlja čiji doprinos u kontekstu aktuelnog problema traže strane u Bosni i Hercegovini i akteri u regiji, nastaviti čuvati svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize."