Ministar unutarnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je da je Europa napustila Tursku da se sama nosi s problemom ilegalnih migranacija.

''Kada bi Turska otvorila svoja vrata, nema te vlade u Europi koja bi mogla izdržati migrantski val duže od šest mjeseci'', rekao je Soylu.

Dodao je da će oni koji žele pretvoriti Tursku u središte ilelaglnih migranata, na kraju platiti cijenu za ravnodušnost.

''Nije dovoljno tapšati Tursku po leđima. Oni će kritizirati Tursku iz svojih fotelja u Europskom parlamentu i ponašati se kao ljevičari prije 300 godina'', rekao je turski ministar.

Turska se nalazi na glavnoj ruti kojom migranti pokušavaju ilegalno ući u Europu, a posebno od 2011. godine i početka rata u Siriji.

Ankara je optužila EU da nije ispunila svoje obveze iz sporazuma postignutog 2016. godine između Turske i Unije.

EU i Turska su postigli sporazum o zaustavljanju ilegalne migracije preko Egejskog mora i poboljšanje uvjeta za više od tri milijuna sirijskih izbjeglica u Turskoj. EU je obećala šest milijardi eura za izbjeglice i da će do kraja 2018. godine pustiti drugu tranšu od tri milijarde eura.