Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je da ako Europska unija (EU) bude imala dodatnih odluka protiv Turske, bit će primorani na to odgovoriti, te upozorio kako to neće doprinijeti rješenju, javlja Anadolija.

Cavusoglu se danas u Ankari sastao s visokim predstavnikom Europske unije (EU) za vanjsku politiku Josepom Borrelom, a nakon sastanka je održana zajednička konferencija za novinare.

Navodeći kako imaju bliske odnose s EU-om, Cavusoglu je rekao da su ti odnosi obećavajući.

"Obećanja dana Turskoj moraju se ispuniti", podvukao je, podsjećajući da su među tim obećanjima ažuriranje Carinske unije i liberalizacija viza.

Cavusoglu je rekao kako je Turska ispunila brojne kriterije, te kako se suočava sa situacijom da EU pokazuje fleksibilnost drugim zemljama koje značajan dio toga nisu ispunile.

"Nije ispravno postavljati nove uvjete i pravila kada na red dođe Turska, EU treba ispuniti dana obećanja", poručio je Cavusoglu.

Naglasio je i kako žele vidjeti pozitivne korake EU na područjima za koja su iskazali svoja obećanja, te podsjetio kako se Turska u posljednje vrijeme ne poziva na samite.

"EU je donijela odluke kojima se zabranjuju dijalog i kontakti na visokoj razini. Da smo mi proveli ove odluke i kazali 'to su vaše odluke', poštovani Borrel danas ne bi trebao biti ovdje. Ako mi nastavljamo ovaj dijalog usprkos odlukama EU-a, to je znak naše dobre volje a ne zbog naše potrebe za EU-om", rekao je Cavusoglu, te nastavio:

"Smatramo da smo potrebni smo jedni drugima. Zbog toga bi EU trebala promijeniti ovakve odluke. Primjećujemo da će Turska ponovo biti na dnevnom redu sastanka Komisije, zbog zemalja poput Francuske. Donošenje odluka protiv Turske neće riješiti probleme, dodatno će ih produbiti. Pokazujemo potrebnu iskrenost. Ako EU bude imala dodatnih odluka (protiv Turske, op.a.), bit ćemo primorani na to odgovoriti i situacija će biti još napetija. Smatramo da je to beskorisno."

Dotaknuvši se i pitanja Istočnog Sredozemlja i Cipra, Cavusoglu je rekao je da će EU doprinijeti rješenju problema ako mu se pristupi objektivnim posredničkim pristupom.

U kontekstu Libije, kazao je kako Francuska podržava nelegitimnog Haftera i pruža mu svaku podršku.

"Sad kad je (Hafter, op.a.) izgubio na terenu postali su agresivni i tu bol pokušavaju ublažiti preko Turske. Posljednji put su tvrdili da postoje provokacije na Istočnom Sredozemlju, međutim dokazali smo da to nije točno. NATO isto kaže da nema dokaza. Možda NATO i EU to nisu u stanju kazati, ali mi kažemo da Francuska nije bila iskrena, Francuska se otvoreno i jasno mora izviniti Turskoj. Mora se izviniti i NATO-u i EU-u jer ih je dovela u zabludu", zaključio je Cavusoglu.