Turska je početkom svibnja potpuno prestala uvoziti iransku naftu kako bi poštovala američke sankcije, premda ih ne odobrava, rekao je turski dužnosnik.

''Kao strateški saveznik Sjedinjenih Država poštujemo sankcije'', rekao je dužnosnik, želeći ostati neimenovan, na margini posjete Washingtonu, gdje boravi u pratnji zamjenika turskoga ministra vanjskih poslova Yavuza Selima Kirana.

Administracija Donalda Trumpa ponovno je uvela američke sankcije protiv Irana, nakon što je prije godinu dana napustila međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu. Te sankcije posebno zabranjuju uvoz iranske nafte, a odnose se i na sve zemlje koje je nastave kupovati.

Za osam zemalja, među kojima je Turska, ali i Kina, Indija i Japan, u početku je postojala iznimka, kako bi mogle kupovati iransku naftu, ali nakon 2. maja ona nije obnovljena, prenosi SEEbiz.

Kada je objavljeno da neće biti iznimaka, činilo se da se Ankara tome neće pokoriti.

''Nećemo prihvatiti jednostrane sankcije i nametanje načina na koji ćemo uređivati odnose sa susjedima'', rekao je tada turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Ali, Turska je ipak 2. svibnja  prestala uvoziti iransku naftu, ustvrdio je turski dužnosnik.