Turska Vlada opozvala je danas svog veleposlanika iz Austrije nakon što je Beč jučer nazvao genocidom masakr nad Armenima u posljednjim godinama Osmanskog carstva.

Austrijski parlament objavio je jučer deklaraciju o tom događaju i to je prvi put da je masakr nad Armenima nazvan genocidom.

"Očigledno je da će deklaracija koju je objavio austrijski parlament ostaviti trajne mrlje na tursko-austrijskom prijateljstvu. Treba znati da Turska i njen narod neće zaboraviti ovu klevetu nanijetu njihovoj povijesti", navodi se u priopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova.

U priopćenju se ističe da sve ukazuje na to da je Austrija popustila pod naporima određenih krugova koji manipuliraju mišljenjima, dok ignoriraju turske humanitarne inicijative.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova također ocjenjuje da je uvreda to što se u deklaraciji ne navodi da su i muslimani ginuli tokom istog perioda.

Austrijski parlament nije usvojio službenu rezoluciju, ali se šest stranaka pridružilo deklaraciji.

"Zbog povijesne odgovornosti, pošto je Austrougarska monarhija bila saveznica Osmanskog carstva u Prvom svjetskom ratu, naša je dužnost da priznamo i osudimo ove grozne događaje kao genocid", stoji u deklaraciji.

Nekoliko europskih država, Europski parlament, Kanada i južnoameričke države priznale su događaje od prije 100 godina kao genocid, piše Srna.