Turska je opskrbila naoružanjem velik broj glavnih sirijskih pobunjenika kako bi im pomogla odbiti snažan napad sirijske vojske koji podupire Rusija, rekli su jučer visoki oporbeni dužnosnici i pobunjenički izvori.

Preko noći, turski vojni konvoj stigao je u bazu u sjevernoj Hami u blizini Jabala al Zawiya, gdje se nalaze pobunjenici, koje su ruski i sirijski zrakoplovi tjednima tukli.

Rusija podupire velik zračni i kopneni napad sirijske vojske koja nastoji osvojiti posljednji dio teritorija na sjeverozapadu zemlje na kojem se nalaze pobunjenici.

Ankara pojačala zalihe oružja

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad pokrenuo je napad prošlog mjeseca rekavši da su pobunjenici prekršili postojeći prekid vatre, izazvavši egzodus civila bombardiranjem Idliba i susjednih područja. To je bila najveća eskalacija od prošlog ljeta između Asada i njegovih neprijatelja u pokrajini Idlib i pojasu teritorija oko njega.

Ankara je pojačala zalihe oružja nakon što nije uvjerila Rusiju da zastavi eskalaciju rata i time spriječi velik priljev izbjeglica u Tursku, rekla su dvojica visokih oporbenih čelnika.

Zapadni obavještajni izvor priopćio je kako je Washington dao "zeleno svjetlo" glavnim pobunjenicima koji podupiru Tursku da koriste rakete TOW, koje su se do sada nalazile u skladištima.

Washington, koji je kritizirao najnoviju rusku kampanju i pozvao na prekid vatre, također je izjavio kako vidi znakove da je Asad u posljednjoj ofenzivi iskoristio otrovni plin i upozorio da će odgovoriti "brzo i prikladno" ako se to dokaže.