Mozaici u istanbulskoj Aji Sofiji bit će pokriveni zastorima ili laserima tijekom muslimanske molitve, najavio je u ponedjeljak glasnogovornik vladajuće turske Stranke prava i razvoja (AKP) nakon što je predsjednik Tayyip Erdogan taj muzej pretvorio u džamiju.

Kršćanske ikone bit će otkrivene i otvorene za sve posjetitelje sve ostalo vrijeme, a ulaz će biti besplatan, rekao je Omar Celik. Još nije razjašnjeno kako će se laserima pokrivati mozaici.

Erdogan najavio pretvaranje u džamiju

Predsjednik Tayyip Erdogan proglasio je u petak istanbulsku Aju Sofiju otvorenom za muslimanska bogoslužja, nakon što je sud odlučio da je pretvaranje te nekoć bizantske crkve u muzej 1934. bilo nezakonito.

Ta je odluka izazvala kritike i zabrinutosti u svijetu, uključujući Grčku, SAD i Rusiju, kao i UNESCO i papu Franju koji je rekao da ga je "pogodila" ta odluka.  

Celik je na konferenciji za medije rekao da je najveće nepoštovanje spram Aje Sofije u povijesti pokazala Sveta Stolica.

On je rekao da su pravoslavni kršćani godinama trpjeli uslijed "latinske invazije" koju je vodio Vatikan u 13. stoljeću kada su križari opljačkali baziliku.

Američki State Department objavio je u petak da je "razočaran" odlukom turske vlade o promjeni statusa Aje Sofije, a grčki premijer Kyriakos Mitsotakis kazao je u petak da "na najoštriji način" osuđuje odluku Turske da Aju Sofiju pretvori iz muzeja u džamiju.

Grčka je poručila da će odluka imati posljedice po odnose dvije zemlje i turske veze s Europskom unijom.

Čelnik krajnje desne talijanske stranke Liga Matteo Salvini predvodio je prosvjed pred turskim konzulatom u Milanu.

"Zaustavit ću svaku vrstu financijske pomoći turskom režimu i jednom za svagda okončati bilo kakvu pretpostavku ulaska Turske u Europsku uniju jer smo dali više od deset milijardi eura režimu koji pretvara crkve u džamije te mislim da su prešli granicu", rekao je.

UNESCO će preispitati status Aje Sofije kao svjetske baštine

UNESCO je u petak rekao da će zbog prenamjene preispitati status Aje Sofije kao svjetske baštine.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je rekao u ponedjeljak da je Ankara iznenađena reakcijom UNESCO-a te da će ga izvijestiti o daljnjim koracima koji će biti poduzeti vezano uz Aju Sofiju.

"Mi moramo zaštititi baštinu naših predaka. Funkcija može biti ovakva ili onakva, to nema veze", rekao je Cavusoglu državnoj televiziji TRT Haber.

Aja Sofija, bazilika iz šestog stoljeća, koja zbog svoje arhitekture privlači turiste iz cijelog svijeta, pretvorena je u džamiju nakon što je osmanski vladar Mehmed II. osvojio Carigrad 1453. godine.

Prenamjena u muzej pod Ataturkom

Prenamijenjena je u muzej 1935., u prvim danima moderne sekularne turske države pod Mustafom Kemalom Ataturkom.

"Odluka vlade iz 1934. koja je okončala njezinu namjenu džamije i koja ju je definirala kao muzej, nije bila u skladu sa zakonima", navelo je u presudi Državno vijeće, najviši turski upravni sud u Ankari, referirajući se na edikt koji je potpisao Ataturk.

Udruga koja je pokrenula slučaj i pravnu bitku dugu 16 godina tvrdi da je Aja Sofija bila u vlasništvu osmanskog sultana Mehmeda II. nakon što je osvojio tadašnji Konstantinopolis, današnji Istanbul.