Američki kongres je 'zamrznuo' Turskoj isporuke lovaca pete generacije F-35 zbog namjere Ankare da kupi ruske protuzračne raketne sustave S-400 "Trijumf", piše "Washington Times".

Amandman po tom pitanju je unesen u posljednju varijantu vojnog proračuna SAD-a za 2019. godinu, koji su već usvojili oba doma Kongresa.

Konačna odluka o sudbini F-35 za Tursku će biti donesena nakon što Pentagon analizira posljedice zamrzavanja isporuke.

Kako se navodi, Kongresu bi se u sljedećih 90 dana trebao dostaviti izvještaj o tome kako prekid učešća Turske u programu F-35 može utjecati na odnose između Ankare i Washingtona, kao i o planovima te zemlje da kupi ruske S-400.

Ranije je šef Pentagona James Mattis pozvao kongresmene da odbace ideju zabrane isporuka F-35.

Rusija i Turska su potpisale sporazum o kreditu za isporuku S-400 Ankari u prosincu prošle godine. Prema priopćenju tajništva turske obrambene industrije, turska vojska će koristiti dvije S-400 baterije, koje bi se trebale sastojati od osam lansera sa 112 raketa i jednom komandnom jedinicom sa dva radarska i dva pomoćna vozila, prenosi Sputnik.

SAD smatra da bi Ankara trebala kupiti raketne sustave 'kompatibilne sa standardima NATO-a'.

Trump garantirao Erdoganu kako posao nije ugrožen

S druge strane, turski predsjednik Erdogan kaže kako ne očekuje nikakve probleme s isporukom borbenih zrakoplova  F-35 Turskoj. Erdogan je siguran u posao nakon sastanka s Trumpom koji je održan 11. srpnja tijekom summita NATO-a u Belgiji gdje je dobio garancije kako će Turska ostati ''u igri''.

''Do sada smo platili 900 milijuna dolara za avione F-35. Dostavljena su nam dva ova aviona od strane proizvođača i nalaze se u Arizoni. Tamo naši piloti (Luke Air Force Base) prolaze trening letove i obuku na ovim avionima. U ovome trenutku nismo zabrinuti'', rekao je Erdogan.