Turska u subotu obilježava godišnjicu pokušaja državnog udara koji je brzom akcijom spriječio predsjednik Recep Tayyip Erdogan, no događaj je polarizirao zemlju koja živi u izvanrednom stanju i s masovnim čistkama u javnim ustanovama.

Izvanredna sjednica parlamenta, noćni govori te odavanje počasti ‘žrtvama’, dio su opsežnog programa predviđenog za prvu godišnjicu pokušaja državnog udara u kojem je osim pučista, a bili su to vojni časnici, poginulo 249 osoba.

Erdogan je poraz nad pobunjenim vojnicima nazvao demokratskom pobjedom, no organizacije za ljudska prava i zapadni partneri Turske zabrinuti su zbog masovnih otpuštanja i smjena osoba koje vlasti optužuju za povezanost s pučistima, javlja Hina.

Bivšeg suradnika Erdogan je nazvao inicijatorom puča, no propovjednika Fethullah Gülen to negira, ali vlasti ustraju u traženju i privođenju njegovih simpatizera. Dosad su uhitile 50.000 ljudi, a otpustile više od 100.000.

Samo u petak, dan uoči godišnjice, ukazom je otpušteno više od 7.000 vojnika, policajca i zaposlenika u nekoliko ministarstava.

Istoga dana, Gulen je ponovno odbacio optužbe za bilo kakvu povezanost s pučem i osudio “lov na vještice” koji se u Turskoj provodi protiv njegovih simpatizera.

Oporba optužuje predsjednika za autokratsko zastranjenje od neuspjela puča, najspektakularnijeg pokušaja da ga se ukloni s vlasti, koju je preuzeo 2003.

Manifestacije u Istanbulu i Ankari počet će u subotu izvanrednim zasjedanjem parlamenta, a Erdogan, koji će sudjelovati u više manifestacija održat će govor u 1 sat 32 minute noću na nedjelju, točno u vrijeme kada su pučisti bombardirali Nacionalnu skupštinu.

Noću s 15. na 16. srpnja, borbeni avioni, helikopteri i tenkovi kojima su upravljali pobunjeni dijelovi vojske sijali su teror ulicama Istanbula i Ankare. Erdogan se odlučio na protunapad te je u izravnom intervjuu za televiziju pozvao svoje pristaše da izađu na ulice, a što su učinili deseci tisuća ljudi.

Najviše se pamti epizoda na mostu preko Bospora koji je naknadno preimenovan u Most žrtava 15. srpnja, gdje su pučisti pucali na civile, ali ujutro su bili savladani, javlja Hina.

Erdogan je u četvrtak rekao “Više ništa neće biti kao prije 15. srpnja”, na svečanosti u počast žrtvama, nazivajući taj događaj “prekretnicom” u povijesti Turske. Čistke nakon puča temeljito su uzdrmale tursko društvo. Optušeno je 4000 sudaca, a turska vojska, koja je članica NATO-a, oslabljena je smjenom 150 generala.

Vlada tvrdi da su takve mjere, donesene u okviru izvanrednog stanja koje je na snazi već godinu dana, potrebne da se zemlja zaštiti od ‘gulenista’ koji su se metodički desetljećima infiltrirati u tursko društvo.

No čistke su zahvatile i prokurdske sredine, pa su politički lideri privedeni, kao i novinari i aktivisti nevladinih udruga kritični prema režimu.

Tursko je društvo danas duboko polarizirano na pristaše i protivnike Erdogana.

Prosvjedni pokret za “obranu pravde” koji vodi čelnik vodeće oporbene stranke CHP Kemal Kiliçdaroglu uspio je mobilizirati stotine tisuća nezadovoljnika na velikom skupu nekoliko dana prije godišnjice.

Turska već godinu dana traži izručenje Fethullaha Gulena, a službeni Washington nije odgovorio na zahtjev.