Regiji prijeti migrantska kriza i to pitanje mora rješavati Europska unija zajedno sa zemaljama Zapadnog Balkana, suglasni su predstavnici zemalja regije koji su se okupili na konferenciji o europskim integracijama u Podgorici, objavila je Srna.

Zastupnica HNS-a u Hrvatskom saboru i nekadašnja šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić smatra EU u ovom trenutku nema zajedničku politiku kada je riječ o migrantskoj krizi.

"Što se tiče balkanske rute, to u prvom redu zavisi od suradnje s Turskom, koja to može otvoriti, ali i spriječiti", ocijenila je Pusić.

Slovenski ministar vanjskih poslova Petar Grk ističe da je jedini mogući odgovor na migratsko pitanje da se zemlje Zapadnog Balkana i EU dogovore i donesu moguća rješenja.

"Migrantsko pitanje nije nešto što će biti riješeno do sutra, to je pitanje koje je će biti tu i u budućnosti. Na njega ne možemo odgovoriti samo s polja sigurnosti, već se mora naći rješenje koje će obuhvatiti sve instrumente koje ima EU, a jedno od njih je proširenje na Zapadni Balkna", rekao je Grk.

Na summitu u Bruxellesu postignut je dogovor o rješavanju migratnske krize, međutim i dalje ima dosta posla kako bi prebrodili različite stavove zemalja članica.

Zemlje članice i institucije EU već više od dvije godine pokušavaju da dođu do sporazuma koji bi im omogućio da reagiraju efikasnije nego 2015. godine kada je migratnska kriza počela.