Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako je apsolutno pogrešno govoriti o antiterorističkoj operaciji ''Izvor mira'' kao o sukobu između Turaka i Kurda.

Cavusoglu je rekao kako će Turska nastaviti antiterorističku operaciju na sjeveru Sirije ukoliko se kurdska organizacija YPG/PKK ne povuče s tog područja.

''Ostalo je 35 sati. Ukoliko se ne povuku, naša operacija će biti nastavljena. To je ono što smo se dogovorili s Amerikancima'', rekao je Cavusoglu u uvodnom obraćanju na TRT World Forumu otvorenom u Istanbulu.

Turska je 9. listopada pokrenula operaciju ''Izvor mira'' u namjeri da eliminira Kurde sa sjevera Sirije, osigura turske granice, zaštiti teritorijalni integritet Sirije kao i da omogući sirijskim izbjeglicama siguran povratak kućama.

''Ukoliko se svi elementi YPG/PKK-a povuku iz ovog područja, možemo zaustaviti operaciju'', rekao je Cavusoglu.

Komentirajući operaciju ''Izvor mira'', kazao je i kako je Turska protiv terorističkih organizacija, a ne Kurda.

Odgovarajući na optužbe i kampanju klevete koju vode pristalice kurdske organizacije YPG/PKK, Cavusoglu je kazao kako Turska nikad u svojoj povijesti nije koristila kemijsko oružje i da u inventaru nema kemijskog oružja.