Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se u Istanbulu s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom Predsjednik Republike Turske.

Erdoğan je poželio dobrodošlicu predsjedateljom Džaferoviću te izrazio zadovoljstvo susretom nakon njegovog povratka iz službene posjete Islamskoj Republici Pakistan. 

Na sastanku je bilo riječi o trenutnoj situaciji s pandemijom koronavirusa, koja je kako je rečeno, utjecala na sve zemlje svijeta pa tako i na Bosnu i Hercegovinu i Tursku. 

Sugovornici su izrazili žaljenje zbog velikog broja umrlih i zaraženih korona virusom. 

Posebnu pozornost tijekom razgovora predsjedatelj Džaferović i predsjednik Erdoğan su posvetili načinima na koje se mogu ublažiti posljedice pandemije u segmentu liječenja i spašavanja ljudskih života usljed korona virusa. Razgovarano je o potrebi nabavke cjepiva za korona virus. 

Predsjednik Erdoğan je naglasio da će Turska nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije korona virusa, uključujući i nabavku neophodnog cjepiva. 

Predsjednik Erdoğan je upoznao predsjedatelja Džaferovića kako je Turska u fazi nabavke cjepiva za korona virus te da će u sljedećim mjesecima dio tog cjepiva biti upućen u Bosnu i Hercegovinu. 

Tijekom današnjeg susreta razgovarano je o bilateralnim odnosima između dvije zemlje.

Predsjedatelj Džaferović je informirao predsjednika Turske o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini te odnosima u regiji. 

Bilo je riječi i o investicijskim projektima koje je Turska spremna realizirati te ulaganjima gospodarstvenika iz Turske u Bosnu i Hercegovinu. Posebna pažnja posvećena je projektu autoceste Sarajevo-Beograd i finalizaciji priprema za početak izgradnje. 

Predsjedatelj Džaferović i predsjednik Erdoğan su se na današnjem sastanku složili da Bosna i Hercegovina i Turska imaju izuzetno dobre i prijateljske odnose. 

Istaknuli su opredjeljenje da se odnosi u svim segmentima unaprijede, posebno na ekonomskom planu. Razgovarano je o Ugovoru o slobodnoj trgovini s ciljem da se robna razmjena između Bosne i Hercegovine i Turske poveća na jednu milijardu dolara, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.