Povjerenik EU-a za proširenje Štefan Fuele rekao je da je jako zabrinut zbog blokiranja Twittera ustvrdivši da su sloboda komuniciranja i sloboda izbora sredstava za komuniciranje temeljne vrijednosti EU-a. Istodobno je turska oporba najavila da će se obratiti pravosuđu i podnijeti tužbu zbog blokiranja Twittera, prenosi Reuters.

Veliki udarac slobodi: Twitter je zatvoren, piše na naslovnici najprodavanijeg dnevnika u zemlji Zamana, bliskog bratstvu imama Fethullaha Gulena koji je u otvorenom ratu s premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Drugi oporbeni dnevnik Cumhuriyet osudio je cenzuru koja je Tursku svrstala u rang zemalja poput Sjeverne Koreje, prenosi AFP.

Vlasti za telekomunikacije objavile su u sinoć da su blokirale pristup Twitteru po naredbi pravosuđa, nakon prijetnje Erdogana da će zabraniti društvenu mrežu u znak odmazde zbog objavljivanja snimki telefonskog prisluškivanja koje ga povezuju sa skandalom oko korupcije. Erdogan, zahvaćen istragama o korupciji, odabrao je ponovno zabranu, piše Cumhuriyet.

Unatoč mjerama koje je naredila vlast, brojni korisici interneta brzo su uspjeli zaobići zabranu preko drugih servera i mreža VPN.

Erdoganova zabrana ukinuta je za manje od jednog dana, komentirao je na Twitteru izdavač dnevnika na engleskom Hurriyet Daily News Murat Yetkin.

Zamjenik turskog premijera Bulent Airnc objavio je tweet jučer ujutro o svom dnevnom programu.

Okupljanja su najavljena za danas u Ankari, Istanbulu i Izmiru zbog osude odluke vlade.