Šefovi država ili vlada EU razgovaraju večeras na virtualnom summitu o prijedlogu korištenju potvrda o cijepljenju ili, kako su ih neki nazvali, "covid-putovnicama".

No, to je samo jedna od tema oko kojih će pokušati postići ako ne dogovor, onda barem napredak prema zajedničkom pristupu u daljnjoj borbi protiv koronavirusa. Prema diplomatskim izvorima iz EU, sve je više onih koji podržavaju ideju o potvrdama o cijepljenju, ali šanse da se na razini EU postigne dogovor da one budu kriterij za putovanje unutar EU u ovom su trenutku male.

Najviše se za uvođenje takvih "kartona", koje bi sve države članice morale priznati, zalažu države u kojima su turizam i putovanja među ključnim sektorima za gospodarstvo, a ona su najviše pogođena mjerama borbe protiv virusa. Izuzetak je Francuska gdje je protivljenje cijepljenju najveće u Europi, a vlast se očito ne želi zamjeriti građanima godinu dana prije izbora.

Potpori koju su ideji o "covid-putovnicama" dali prije Grčka, Portugal, Slovenija i Poljska, sada se priključila i Malta.

Međutim, diplomati u Vijeću smatraju da je ideja još uvijek u početnoj fazi. Europska komisija je prije dva dana, upravo kao doprinos današnjoj raspravi šefova država ili vlada, usvojila strategiju o nastavku zajedničke borbe protiv covida-19 te pronašla rječnik o pitanju takozvanih covid-putovnica s kojim sve strane mogu živjeti, bez obzira na to jesu li za ovu ideju ili protiv nje.

Komisija spominje potvrde o cijepljenju koje bi se izdale, a države članice mogle bi ih koristiti u svom zdravstvenom sustavu. "Komisija radi s državama članicama na potvrdama o cijepljenju, uz puno poštivanje zakona EU o zaštiti podataka, što može pomoći nastavku brige za zaražene. Zajednički pristup trebao bi se dogovoriti do kraja siječnja 2021. kako bi potvrde država članica mogle brzo biti korištene u zdravstvenim sustavima diljem Europske unije", piše u priopćenju Europske komisije.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji će i predsjedati raspravom šefova država ili vlada, rekao je prije kako bi sada bilo prerano uvoditi takve potvrde kao vrstu putovnica jer građanima nije još uvijek omogućeno da se svi mogu cijepiti, kao i zbog nedostatka znanstvenih dokaza da cijepljene osobe ne šire virus.

I francuski državni tajnik za europska pitanja Clément Beaune izjavio je kako "neće ići opcija da ljudima ograničimo kretanje, a cjepiva nisu svima dostupna".

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis smatra da se potvrda o cijepljenju treba koristiti samo u zdravstvene svrhe, inače će poslužiti za izazivanje podjela.

Ipak, većina smatra da bi uvođenje takvih potvrda, kroz digitalni sustav u cijeloj EU, s mogućnošću provjere, značajno olakšalo kretanje jer bi oni koji imaju takve potvrde bili oslobođeni obveze testiranja i za njih bi se ukinule potvrde o negativnom nalazu.

Lideri će razgovarati i o bržoj nabavi cjepiva kako bi se ostvario cilj koji je spomenula Europska komisije o cijepljenju najmanje 70 posto punoljetnih građana do početka ljeta.

"Cilj je ambiciozan, ali ostvariv. Građani od nas očekuju da budemo ambiciozni", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Kontroverzne ideje iznijele su i Belgija i Njemačka. Belgijski premijer Alexander de Croo predložio je potpunu zabranu putovanja na razini EU ako nisu nužna. Belgija, koja možda želi reći da zasad ima povoljnu epidemiološku sliku, pribojava se da britanska varijanta virusa uskoro ne postane dominantna te da sve ponovno krene u krivom smjeru. Njemačka ne isključuje zatvaranje granica ako se na razini EU ne dogovore strože mjere kako bi se zaustavilo širenje nove varijante virusa.