U sklopu višednevnog putovanja kroz krajeve RH i BiH, skupina turista iz Innsbrucka posjetila je i ramski kraj.

Skupina od 9 članica i članova Udruge gluhih Gehörlosenverein Innsbruck boravila je u općini Prozor-Rama četiri dana uz pratnju sestara: Josipe Karača i Anđe Stojanović r. Karača.

Tijekom boravka posjetili su prirodne, vjerske i povijesno-kulturne znamenitosti ramskoga kraja te upoznali nove ljude.

Po dolasku u istočni dio općine, u večernjim satima 20. svibnja, smjestili su se na imanju obitelji Jurić u mjestu Ljubunci.

U nedjelju, 21. svibnja u jutarnjim sati, sudjelovali su u slavlju sv. mise u župnoj crkvi na Uzdolu, nakon čega su posjetili Memorijalni centar i upoznali se s poviješću i patnjama kroz koje je prošao uzdolski kraj u minulim ratovima. U poslijepodnevnim sati uspeli su se na uzvišenje Gradac i arheološko nalazište gdje su od gospodina Žarka Mađara saznali zanimljive podatke o ovome mjestu na kojem još uvijek traju arheološka iskapanja. Poslije toga uputili su se u zapadni dio općine, gdje su posjetili Franjevački samostan i crkvu na Šćitu, gdje ih je o ovome drevnom duhovno-kulturnom centru upoznao fra Mijo Džolan. Nedjeljni dan završili su objedom satkanim od domaćih jela u ugodnom ambijentu konobe Gaj na Šćitu kod obitelji Šekelja.

U ponedjeljak, 22. svibnja, nakon posjete, gradu Sarajevu i njegovim znamenitostima gosti iz Austrije, prenoćili su ponovno u Ljubuncima.

U utorak, 23. svibnja, posjetili su Muzej umjetnina i starina gospođe Kate Karača u mjestu Donja Vast, gdje su naučili proces nastanka narodne nošnje. Zatim su uz pratnju gospodina Luke Karača imali šetnju istočno od sela točnije na prostoru uzvišenja Stupica koja se nalazi iznad kanjona rijeke Volijak. Dan su završili druženjem i roštiljem na obiteljskom imanju Jurić gdje su bračni par Slavko i Ana između ostaloga pokazali unutrašnjost vodenice.

Voditeljice putovanja, Josipa i Anđa u ime sudionika puta zahvaljuju se na lijepom prijemu i susretljivosti domaćih ljudi.

Cilj ovoga putovanja bio je upoznati se s činjenicama i razlozima ratnih događanja tijekom 90-tih godina.

Jedna od turista iz Austrije, gospođa Irmgard Hammer, na kraju druženja iznijela je dojmove, a oni su: priroda je prekrasna, ljudi su srdačni i ljubazni, a hrana je odlična.

Nakon vjerujemo lijepih utisaka i doživljaja koje su ponijeli iz općine Prozor-Rama, gosti iz Austrije zaputili su se u južni dio BiH (Mostar, Međugorje, Ljubuški) te RH (Split i Zadar).

Marinko Rumbočić