''Prema službenim izjavama političara i organizatora, događaj 20. svibnja u sarajevskoj Zetri nije predizborni skup turske AK stranke'', objavio je tjednik Stav koji navodi da je  čelnik SDA i predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otkrio da će s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, koji je svoju službenu posjetu pomjerio za mjesec dana i sada je radna, prisustvovati 6. kongresu organizacije UETD, Unije europsko-turskih demokrata, koja je osnovana i ima sjedište u Njemačkoj.

''Riječ je o posve legalnoj i uglednoj nevladinoj evropskoj organizaciji koja surađuje s europskim parlamentarcima, organizira naučne simpozije, bavi se humanitarnim radom i slično'', navodi Filip Mursel Begović, glavni i odgovorni urednik tjednika.

Navodi se kako je ova organizacija u BiH ''očito u svom nazivu nema predznak 'turski', što je vrlo interesantno s aspekta medijskih špekulacija da Turska želi 'turficirati' Bošnjake''.

''Erdoğan nikada nije prema BiH i uopće prema Balkanu vodio ekskluzivističku politiku i pokazivao je poštovanje prema svim narodima, za razliku od Rusa, koji su direktno i isključivo stali na stranu Srba i srpskih interesa, pa čak kada je riječ o nijekanju genocida nad Bošnjacima. Ono što pripada u posebne i bratske odnose Bošnjaka i Turaka jeste dio kulturnih, vjerskih i historijskih veza, ako hoćete i ljubavi, ali zasigurno nije političko-vojni savez koji bi gradio dominaciju i imao pretenzije prema bilo kome'', piše Begović i dodaje kako je netko počeo plašiti narod da će doći puno Turaka iz čitave Europe.

''Bit će ih mnogo manje od domaćih ljudi, ali na skup hoće doći Turci. Ispravnije rečeno, doći će građani EU, odnosno etnički Turci koji su građani EU'', napisao je Begović.

No, s druge strane, podijeljena su mišljenja o dolasku turskog predsjednika u Sarajevo.

Tako je zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko u intervjuu za Večernji list BiH rekla kako ''netko tko dovodi Erdogana, a komu je Rusija partner, nije za EU i NATO''.

Novinar Orhan Hadžagić kaže pak kako ne treba dizati toliku prašinu.

"Mislim da nema toliko razloga za podizanje prašine. Jedino što se postavlja pitanje je naše opredjeljenje kao države, a u ovom konkretnom slučaju i bošnjačkog vodstva. Kuda mi to idemo da stremimo k Bruxellesu, čitajmo Berlinu, ili možda neka istočnoj opciji", rekao je Hadžagić za N1.

O dolasku Erdogana oglasio se i Emir Suljagić kolumnom u Oslobođenju koji tvrdi kako ''turska politika u BiH, pak, ima problem percepcije''.

''Za to su odgovorni SDA, odnosno njen predsjednik Bakir Izetbegović. Percepcija Turske u BiH je kolateralna šteta isključivosti i zapjenjenosti SDA i njenih medijskih organa koji kontinuirano prokazuju, optužuju za izdaju, stavljaju mete na leđa neistomišljenika. 'Turčenje' sam platio krvlju i kostima: o tome neće odlučivati konvertiti koji su za to vrijeme pili pivo i navijali za 'vatrene'. A prvi čovjek Turske će uvijek biti dobrodošao u BiH i Sarajevo, kako god se zvao'', napisao je Suljagić.