Sustav s umjetnom inteligencijom koji je testirao britanski zdravstveni sustav (NHS) uspješno je identificirao malene znakove raka dojke kod 11 žena. AI sustav nazvan Mia analizirao je mamografije preko 10.000 žena. Većina nije imala rak, ali alat je uspješno označio sve uzorke sa simptomima, kao i dodatnih 11 koje liječnici nisu identificirali, piše BBC.

U svojim najranijim fazama karcinomi mogu biti izuzetno mali i teško ih je uočiti. BBC je pratio Miju u akciji otkrivanja tumora koji su praktički nevidljivi ljudskom oku. No ovisno o vrsti, mogu brzo rasti i širiti se.

Barbari rak nisu uočili doktori

Barbara je bila jedna od 11 pacijentica čiji je rak označila Mia, a nije bio uočen kada su njene nalaze proučavali bolnički radiolozi. Budući da je njezin tumor od 6 mm otkriven tako rano, odmah je operirana i trebalo je još samo pet dana radioterapije. Pacijentice s rakom dojke koji je manji od 15 mm prilikom otkrivanja imaju stopu preživljavanja od 90% u sljedećih pet godina.
 


Barbara kaže kako je zadovoljna što je tretman bio mnogo manje invazivan od tretmana kakav su imale njezine sestre i majke, koje su se prije također borile s istom bolešću. Za BBC kaže da joj je jedan rođak izrazio sućut zato što ima "veliki C" (veliki rak).

"Odgovorila sam mu da nije ‘veliki C’, nego vrlo mali", rekla je Barbara.

Bez pomoći umjetne inteligencije, Barbarin rak ne bi bio uočen do njezine sljedeće rutinske mamografije tri godine kasnije. Nije osjetila nikakve vidljive simptome. Budući da funkcionira trenutno, alati kao što je Mia također imaju potencijal smanjiti vrijeme čekanja na rezultate s 14 dana na tri, tvrdi programer Kheiron.

Nijedan od slučajeva Mia nije analizirala sama. Trenutačno dva radiologa gledaju svaku pojedinačnu snimku, ali postoji nada da bi jedan od njih mogao biti zamijenjen ovim alatom, učinkovito smanjujući radno opterećenje.

Pregledano preko 10 tisuća žena

Od 10.889 žena koje su sudjelovale u ispitivanju, samo 81 žena nije željela da umjetna inteligencija pregleda njihove snimke, rekao je dr. Gerald Lip, klinički direktor za pregled dojki u sjeverozapadnoj Škotskoj i liječnik koji je vodio projekt.

Alati umjetne inteligencije općenito su prilično dobri u uočavanju simptoma određene bolesti, ako su uvježbani na dovoljno podataka. To znači unositi u program što više različitih anonimiziranih slika tih simptoma, od što je moguće različitijeg raspona ljudi. Doći do ovih podataka može biti teško zbog privatnosti pacijentica.

Sarah Kerruish, glavna strateška direktorica Kheiron Medicala, kaže da je bilo potrebno šest godina da se kreira i uvježba Mia, koja radi na Microsoftovoj računalnoj tehnologiji u oblaku, a uvježbana je na milijunima mamografija žena diljem svijeta.

 "Mislim da je najvažnija stvar koju sam naučila prilikom razvoja umjetne inteligencije za situaciju u zdravstvu to da treba graditi inkluzivnost od prvog dana", rekla je Kerruish.

Liječnici koji se bave rakom dojke u prosjeku pregledaju oko 5000 snimki dojke godišnje, a mogu pregledati 100 u jednoj seriji.

"Postoji element umora. Dolazi do smetnji, netko ulazi, netko razgovara u pozadini. Ima puno stvari koje vas mogu izbaciti iz vaše uobičajene rutine. A kasnije se pitate kako vam je nešto moglo promaknuti. Događa se", rekao je dr. Lip za BBC.

Na pitanje je li zabrinut da bi mu alati poput Mije mogli potpuno oduzeti posao, rekao je kako vjeruje da bi mu tehnologija jednog dana mogla omogućiti da provodi više vremena s pacijentima.

"Vidim Miju kao prijateljicu i dodatak svojoj praksi", rekao je dr. Lip.

Označavala je i bezopasne ciste

Mia nije savršena. Nije imala pristup bilo kakvoj povijesti bolesti pacijentica pa bi, na primjer, označila ciste koje su već identificirane prethodnim skeniranjima i označene bezopasnima. Također, zbog trenutnih zdravstvenih propisa, element strojnog učenja bio je onemogućen - tako da alat nije mogao učiti na poslu i razvijati se tijekom korištenja. Svaki put kad bi bio ažuriran, morao je proći novi pregled.

Mia je provela samo jedan test s jednim proizvodom na jednom mjestu. Sveučilište u Aberdeenu neovisno je potvrdilo istraživanje, ali rezultati evaluacije još nisu recenzirani. Kraljevski koledž radiologa kaže da tehnologija ima potencijal.

"Ovi rezultati su ohrabrujući i ukazuju na potencijal umjetne inteligencije u dijagnostici. Nema sumnje da su klinički radiolozi u stvarnom životu neophodni i nezamjenjivi, ali klinički radiolog koji koristi uvide iz validiranih alata umjetne inteligencije sve će više biti ogromna snaga u skrbi o pacijentima", rekla je dr. Katharine Halliday, predsjednica Kraljevskog koledža radiologa.

"Tehnološke inovacije bit će od velikog značaja"

Dr. Julie Sharp, voditeljica zdravstvenih informacija u Cancer Research UK, rekla je da sve veći broj slučajeva raka dijagnosticiranih svake godine znači da će tehnološke inovacije biti od vitalnog značaja za poboljšanje usluga NHS-a i smanjenje pritiska na osoblje.

"Bit će potrebno više istraživanja kako bi se pronašli najbolji načini korištenja ove tehnologije za poboljšanje ishoda za pacijente s rakom", dodala je Sharp.

U Velikoj Britaniji se provode i druga ispitivanja umjetne inteligencije povezana sa zdravstvom, uključujući alat tvrtke Presymptom Health koja analizira uzorke krvi u potrazi za znakovima sepse prije nego što se simptomi pojave - ali mnogi su još uvijek u ranoj fazi bez objavljenih rezultata.