Tržište pametnih telefona nastavlja padati. Prema najnovijim podacima Canalysa, u prvom kvartalu ove godine isporučeno je 269,8 milijuna mobitela, što predstavlja pad od 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kada se gleda po broju isporuka, najviše ih je imao Samsung, čak 60,3 milijuna, za što je ponajviše zaslužna nova Galaxy S23 serija mobitela, kao i pojedina osvježenja u jeftinijoj A seriji, javlja Bug.

Na drugom mjestu našao se Apple s 58 milijuna isporuka, Xiaomi drži treću poziciju s 30,5, dok su na četvrtom i petom mjestu Oppo i Vivo s 26,6, odnosno 20,9 milijuna isporučenih jedinica.

Prema tržišnom udjelu, Samsung je na prvom mjestu s 22 posto, Apple je drugi s 21 posto, a treći Xiaomi s 11 posto. Slijedi ih Oppo s 10 te Vivo s 8 posto tržišnog udjela.

''Canalys očekuje da će tržište pametnih telefona dobiti zamah u drugoj polovice godine kako će zalihe dosezati zdravije razine. Dobavljači oprezno pristupaju tržištu s ciljevima profitabilnosti, štednji i čišćenjem zaliha kao glavnim prioritetima'', napominju analitičari te ističu da će tržište ubrzo doći na razine iz 2022. godine.