Indija je zadržala poziciju vodećeg svjetskog uvoznika oružja, dok su Sjedinjene Države i Rusija opskrbile su više od polovine svjetskog tržišta naoružanjem, objavio je u ponedjeljak istraživački institut sa sjedištem u Švedskoj u novoj studiji o trgovini oružjem.

Indijski uvoz oružja između 2011. i 2015. godine iznosi 14 posto svjetske trgovine, skoro dvostruko više od drugoplasirane Saudijske Arabije, priopćio je Međunarodni institut za istraživanje mira iz Stockholma (SIPRI).

Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Australija nalaze se među pet najvećih uvoznika.

U svojoj studiji svjetske trgovine oružjem, SIPRI procjenjuje da je obim trgovine oružjem povećan širom svijeta od 2011. do 2015. godine, za 14 posto više u usporedbi s razdobljem između 2006. i 2010. godine.

Institut koristi petogodišnji ciklus kako bi izjednačio fluktuacije izazvane velikim ponudama tijekom svake konkretne godine.

Baza podataka o trgovini oružjem ne uključuje manje naoružanje i zasnovana je na javnim izvorima u obimu od nacionalnih i regionalnih novina do specijaliziranih međunarodnih žurnala, kao i na izvještaje vlada i industrija, prenosi Tanjug.

Ukupno 58 zemalja izvozi oružje, predvođene SAD-om i Rusijom, koje zajednički opskrbljuju više od polovine svjetskog tržišta oružjem između 2011 i 2015.