Stotine pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobile su se u srijedu s policijom tijekom očiglednog pokušaja juriša na zgradu Capitola, javlja Anadolu Agency (AA).

Video snimke na društvenim mrežama pokazuju kako pristaše ruše sigurnosne ograde i sukobljavaju se s policijom kako bi provalili u zgradu.

“Washington Post“ izvijestio je da su dvije zgrade kompleksa Capitola evakuirane zbog napetosti.

Incident se dogodio nekoliko minuta nakon što je potpredsjednik Mike Pence objavio da je odbacio Trumpov zahtjev da se miješa u kongresno brojanje elektorskih glasova, samo nekoliko minuta prije nego što su delegati trebali sastati na rijetkoj zajedničkoj sjednici.

Prema izvjestitelju “CNN-a“ zgrada Capitola je zaključana.

Nakon sastanak pro forme bit će proglašen novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a to je Joe Biden, koji je pobijedio na izborima održanim 3. studenog prošle godine. Istina sastanak bi mogao potrajati, jer su neki republikanci u Zastupničkom domu i Senatu iznijeli prigovore.

The New York Times piše da je osiguranje izvuklo Mike Pencea iz senatorske komore, a zgrada Capitola je zaključana, a senatori su ostali zaključani u svojim prostorijama.

Gradonačelnik Washington DC-a najavio je da se uvodi policijski sat u Distriktu. Gradonačelnik Muriel Bowser ovo je kazao na svom Twitteru, a odluke ostaje na snazi do četvrtka.

"Tijekom sati policijskog sata, nijedna osoba, osim osoba koje je odredio gradonačelnik, ne smije hodati, voziti, trčati, trljati, stajati ili voziti automobilom ili drugim načinom prijevoza" unutar okruga, navodi se u priopćenju.

Oglasio se i Donald Trump na svom Twitter profilu i poručio "Molim vas podržite policiju Capitola. Oni su iskreno na strani ove zemlje. Ostanite mirni".

Na snimkama s društvenih medija vidi se da je doslovno provaljeno u zgradu.