Američki predsjednik Donald Trump uveo je nova ograničenja putovanja za određene osobe iz Čada, Irana, Libije, Sjeverne Koreje, Somalije, Sirije, Venezuele i Jemena, kao izmjenu glavnog dijela njegove kontroverzne zabrane putovanja koju je potpisao ranije tijkom ove godine.

Nova ograničenja variraju od zemlje do zemlje, te uključuju pristup postupnog uvođenja, izvještava CNN.

''Učiniti Ameriku sigurnom je moj glavni prioritet. Mi nećemo primiti u našu zemlju one koje ne možemo provjeriti sa sigurnošću'',  napisao je predsjednik Trump kratko nakon što je njegova administracija u nedjelju navečer objavila detalje ovih ograničenja.

U priopćenju iz Bijele kuće izdanom u nedjelju navečer, navodi se da su nove restrikcije "važan korak ka stvaranju imigracijskog sustava koji će štititi sigurnost Amerikanaca u vrijeme opasnog terorizma i transnacionalnog kriminala".

''Mi ne možemo sebi priuštiti nastaviti s propalom politikom prošlosti, koja predstavlja neprihvatljivu opasnost po našu zemlju'', kazao je Trump u priopćenju iz Bijele kuće.

Nove restrikcije na snagu stupaju 18. listopada.

U većini slučajeva, putovanje se u potpunosti zabranjuje, dok će u drugi putnici morati proći kroz postrožene provjere i analize.

Tako svim državljanima Sjeverne Koreje je zabranjen ulazak u SAD, dok će studentima iz Irana on biti dopušten, uz "postrožene provjere i analize".

Dosad izdane zelene karte, vize i putne isprave neće biti poništene.