Američki predsjednik Donald Trump naložio je istragu uvoza vozila u vezi s nacionalnom sigurnošću, što bi moglo dovesti do uvođenja novih carina.

Trump je rekao kako je američka automobilska industrija "od ključne važnosti za našu snagu kao nacije" i naložio Ministarstvu trgovine da istraži uvoz, prenosi Srna. Istraga se zasniva na zakonu iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, koja omogućava predsjedniku da ograniči uvoz ako predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost. Ministarstvo trgovine istražit će posljedice uvoza vozila u skladu sa Zakonom o trgovinskom proširenju.

Ministar trgovine Wilbur Ross obećao je "temeljnu, poštenu i transparentnu istragu", objavio je BBC. U priopćenju Ministarstva navodi se da je uvoz porastao sa jedne trećine na skoro jednu polovinu svih automobila koji su prodani u SAD u posljednjih 20 godina.

Prema službenim podacima, SAD su uvezle prošle godine 8,3 milijuna vozila u vrijednosti od 192 milijarde dolara i izvezle skoro dva milijuna vozila u vrijednosti od 57 milijardi dolara. Od uvezenih automobila, 2,4 milijuna dolazi iz Meksika i 1,8 milijuna iz Kanade.