Sjedinjene Države provele su operaciju na sjeverozapadu Sirije kojoj je meta bio vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi, rekao je za Reuters američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

"Bio je bolesnik, zao i nasilan. I sad ga nema. Umro je kao kukavica", rekao je Trump o vođi ISIL-a i zahvalio Rusiji i Turskoj na suradnji u, kako je rekao, opasnoj operaciji, piše Index.

"Ovo je još jedan podsjetnik da ćemo i dalje loviti preostale teroriste ISIL-a, a to vrijedi i za druge terorističke organizacije, oni su isti u našim očima. Za Al-Bagdadija su radili luzeri, u nekim su situacijama bili uplašeni psići, a u drugima nemilosrdne ubojice", rekao je Trump.

Iračka državna televizija u nedjelju je prenijela snimke koje je opisala kao rezultat američke operacije u Siriji u kojoj je navodno al-Bagdadi izgubio život. Televizija, pozivajući se na stručnjaka za terorizam, prenijela je da su iračke obavještajne snage pomogle lociranju Bagdadija.

Prema iračkim izvorima iz Sirije Bagdadi je ubijen s tjelohraniteljem u Idlibu nakon što je otkriveno njegovo skrovište dok je pokušavao izvesti svoju obitelj iz Idliba prema turskoj granici. Dugo se vjerovalo da se Bagdadi skriva na području duž iračko-sirijske granice. On vodi Islamsku državu od 2010.