Donald Trump ima prednost u odnosu na demokratskog predsjednika Joea Bidena od šest postotnih bodova, pokazuje najnovija anketa Ipsosa iz koje je također vidljivo da većina Amerikanaca ne želi novu izbornu utrku bivšeg i sadašnjeg predsjednika, koja se nakon Trumpove pobjede na predizborima u New Hampshireu čini izglednom.

U anketi provedenoj na 1250 odraslih diljem SAD-a Trump je dobio potporu 40 posto birača, a Biden 34 posto. Ostali još nisu odlučili za koga će glasati ni hoće li uopće izaći na birališta. Margina pogreške iznosi tri postotna boda. U prethodnoj anketi s početka mjeseca Trump i Biden su bili izjednačeni.

Najnovija anketa Ipsosa je također pokazala da oko 67 posto anketiranih radije ne bi ponovo vidjelo dvojicu istih kandidata u predsjedničkoj utrci, da im je "dosta" i Trumpa i Bidena te da bi htjeli vidjeti neka nova lica.

No, ipak ih je samo 18 posto reklo da neće uopće glasati ako im se izbor svede na Bidena i Trumpa.

"Većina Amerikanaca ne želi revanš Bidena i Trumpa"

Trumpovo vodstvo od šest postotnih bodova se održalo i nakon što su anketiranima bili ponuđeni ostali kandidati. Trump je prikupio podršku 36 posto birača, Biden 30 posto, a Robert F. Kennedy Jr. osam posto. U anketi se 70 posto ispitanika, od kojih su polovica demokrati, složilo s izjavom da Biden ne bi trebao ići u utrku za drugi mandat. Njih 56 posto, među kojima su trećina republikanci, to je reklo za Trumpa.

Tri četvrtine ispitanika smatraju da je Biden prestar za obnašanje predsjedničke dužnosti. Polovica ispitanika to isto misli za Trumpa.

"Većina Amerikanaca ne želi revanš Bidena i Trumpa. Prva stranka koja umirovi svog 80-godišnjeg kandidata dobit će izbore", smatra Nikki Haley, Trumpova protukandidatkinja na predizborima Republikanske stranke.

No, anketa pokazuje golemu prednost Trumpa u odnosu na Haley, 64 naspram 19 posto. Njih dvoje će se u utrci za republikansku nominaciju sučeliti 24. veljače u Južnoj Karolini. Haley je bila guvernerka te države od 2011. do 2017.