Američki predsjednik Donald Trump je na društvenoj mreži Twitter komentirao odluku specijalnog istražitelja SAD da optuži 13 ruskih državljana da su pokušali špijunskim i propagandnima aktivnostima izazvati nered, podrivati demokratiju i predsjedničke izbore 2016. godine, prenosi AFP.

Trump je ustvrdio da se tome smiju u Moskvi te je pozvao "Ameriku da se opameti“.

''Ako je cilj Rusiji bio da izazovu nered, probleme i kaos u SAD, onda su sa svim ovim istragama u Kongresu, saslušanjima i mržnjom stranaka, uspjeli više nego što su mogli sanjati. Njihove gu... padaju od smijeha u Moskvi. Ameriko, opameti se'', naveo je Trump.

Službena Moskva je, također, ismijala optužnicu protiv njenih državljana tvrdeći da je apsurdno kako bi 13 osoba moglo narušiti demokratski proces u SAD. Prema optužnici, te osobe su zajedno sa ruskim propagandnim centrom u Sankt Petersburgu vodile niz aktivnosti, putem interneta i direktno, koje su imale za cilj diskreditirati Hilary Clinton, a pomoći Trumpu.

Osim istrage o ulozi Rusije u izbornoj kampanji koju vodi američki istražitelj Robert Mueller, u SAD je glavno pitanje, ne da li su Rusi vodili propagandni rat, nego da li su to radili u dogovoru sa Trumpom. I Moskva i Trump to negiraju.