Američki predsjednik Donald Trump sastao se u srijedu u Ovalnom uredu sa skupinom osoba iz 17 zemalja - među kojima su ljudi iz Kine, Turske, Sjeverne Koreje, Irana i Mianmara - koje su, prema tvrdnjama Bijele kuće, preživjele vjerske progone.

Trump, kojemu su najvjerniji birači evangelički kršćani, vjerske slobode smatra jednom od ključnih tema svoje vanjske politike, a State Department će kasnije ovog tjedna o toj temi održati konferenciju na visokoj razini.

Musliman Ujgur, sljedbenik Falun Gonga, tibetanski budist i kršćanin

Među 27 osoba koje su se sastale s Trumpom su i četvorica progonjenih vjernika iz Kine: musliman Ujgur, sljedbenik Falun Gonga, tibetanski budist i kršćanin. Tijekom sastanka, američki je predsjednik pažljivo slušao njihova svjedočanstva.

Kineska vlada tradicionalno odbacuje sve tvrdnje da krši vjerska i ljudska prava svojih državljana.

"Centri za stručno osposobljavanje"

UN-ovo Vijeće za ljudska prava prošlog je tjedna pozvalo Kinu da zaustavi progon Ujgura u Xinjiangu, gdje je, po tvrdnjama UN-ovih stručnjaka i aktivista, pritvoreno najmanje milijun ljudi.

Kina, međutim, tvrdi da se oni nalaze u "centrima za stručno osposobljavanje", i da bi njen model trebale slijediti i druge zemlje kako bi se spriječio ekstremizam.