Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump ruskom kolegi Vladimiru Putinu kazao da planira održati summit lidera Grupe G7 u rujnu ove godine, javlja Anadolija.

U priopćenju na službenoj internet stranici Kremlja se navodi da je Trump tijekom telefonskog razgovora Putinu kazao da razmatra da na predstojeći summit pozove i lidere Rusije, Australije, Indije i Južne Koreje.

Trump i Putin su razgovarali i o borbi protiv posljedica pandemije COVID-19, a Putin je Trumpu čestitao i uspješno spuštanje dvočlane posade Crew Dragon koja je sletjela na Međunarodnu svemirsku postaju.

Trump i Putin su suglasni o neophodnosti dalje suradnje u oblasti istraživanja svemira, kao i o nastavku implementacije sporazuma koji su postignuti s ciljem postupne normalizacije na tržištu nafte.

''Kanada ne podržava povratak Rusije u Grupu 7 (G7), kako je američki predsjednik Donald Trump predložio tijekom vikenda, jer Moskva nastavlja kršiti međunarodno pravo'', izjavio je u ponedjeljak kanadski premijer Justin Trudeau.

''Rusija je isključena iz G7 nakon što je napala Krim prije više godina, ona nastavlja kršiti međunarodna pravila i norme, i to je razlog zašto bi trebala ostati izvan te grupe'', izjavio je Trudeau na konferenciji za novinare, javlja Reuters.