Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će Sjedinjene Države "riješiti" situaciju sa Sjevernom Korejom nakon najnovijeg balističkog pokusa te zemlje, dok su američki diplomati najavili da će tražiti sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o tom pitanju.
 
Pentagon je ranije objavio da je projektil koji je Sjeverna Koreja ispalila pao blizu Japana, te da je prema prvim procjenama riječ o interkontinentalnom balističkom projektilu (ICBM).
 
Trump je rekao da lansiranje projektila nije promijenilo "vrlo ozbiljan" američki pristup tom pitanju. Američki predsjednik je prije tjedan dana Sjevernu Koreju ponovno stavio na popis zemalja za koje Washington kaže da podržavaju terorizam.
 
"Reći ću vam samo to da ćemo riješiti taj problem ... to je situacija koju ćemo riješiti", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.
 
Tražit će održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a
 
Diplomatski izvori kazali su da će SAD i Japan tražiti održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj bi se raspravljalo o balističkom pokusu Sjeverne Koreje. Pjongjang je od 2006. pod sankcijama UN-a zbog svog balističkog i nuklearnog programa.
 
Američki ministar obrane James Mattis rekao je da je sjevernokorejski projektil letio više nego u svim dosadašnjim sjevernokorejskim pokusima. "Iskreno, ovaj je projektil otišao više nego prethodni pokusi koje su poduzeli", rekao je Mattis.
 
Pentagon je objavio da je prvotna procjena da je projektil bio ICBM te da je lansiran iz Sain Nija u Sjevernoj Koreji. Projektil je letio oko 1000 kilometara prije no što je pao u Japansko more, procjenjuju stručnjaci Pentagona. Dodaje se da projektil nije predstavljao prijetnju teritoriju SAD-a niti njezinim saveznicima.
 
Projektil letio 50 minuta prije nego je pao u more
 
Japanska vlada objavila da je projektil letio oko 50 minuta te da je pao u more u japanskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, javila je japanska mreža NHK.

Nekoliko minuta nakon što je Sjeverna Koreja ispalila projektil, i južnokorejska vojska uzvratila je pokusnim ispaljivanjem projektila, objavila je južnokorejska vojska.
 
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u priopćenju je snažno osudio ispaljivanje projektila ustvrdivši da ono predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a te potkopava regionalnu i međunarodnu sigurnost.
 
S japanskim premijerom dogovorio jači pritisak na Sjevernu koreju
 
Trump i japanski premijer Shinzo Abe složili su se da će potaknuti zajednički odgovor na raketni program Sjeverne Koreje te pozvali Kinu da učini više, izjavio je glasnogovornik japanske vlade.
 
U telefonskom razgovoru čelnici su se "dogovorili ojačati našu sposobnost odvraćanja od sjevernokorejske prijetnje", izjavio je Yasutoshi Nishimura, zamjenik glavnog tajnika vlade, nakon što je Pyongyang ispalio raketu za koju Japan smatra da je interkontinentalni balistički projektil, a koja je pala u vode u ekskluzivnoj gospodarskoj zoni Japana.
 
Trump i Abe također su "složili se da Kina mora igrati važniju ulogu" u borbi protiv Sjeverne Koreje, rekao je Nishimura.
 
Nisu raspravljali o vojnim mogućnostima prema Sjevernoj Koreji, rekao je  na konferenciji za novinare tajnik kabineta Yoshihide Suga. Japan će usko surađivati ​​sa Sjedinjenim Državama i Južnom Korejom kao odgovor na raketno lansiranje, kazao je Suga.