''Posebno su promjene u Washingtonu stavile Europsku uniju u tešku situaciju, s novom administracijom koja izgleda dovodi u pitanje 70 godina američke vanjske politike'', naveo je čelnik EU Donald Tusk kritiziravši u utorak "zabrinjavajuće" izjave administracije Donalda Trumpa.

Rekao je kako novi stav Washingtona među nizom "prijetnji" skupa s Kinom, Rusijom i radikalnim islamom.

Tusk navodi u pismu čelnicima EU uoči summita na Malti da blok mora poduzeti "spektakularne korake" kako bi ostala na okupu i iskoristili američki izolacionizam kako bi osnažila trgovinsku razmjenu s drugim zemljama.

''Danas se suočavamo s tri prijetnje, koje se ranije nisu pojavljivale, barem ne u takvom obujmu. Prva prijetnja, vanjska, povezana je s novom geopolitičkom situacijom u svijetu i oko Europe'', navodi Tusk u pismu u čiji je uvid došao AFP.

''Rastuće, nazovimo to tako, ustrajna Kina, posebno na moru, ruska agresivna politika prema Ukrajini i njenim susjedima, rat, teror i anarhija na Bliskom istoku i u Africi, s radikalnim islamom koji igra ključnu ulogu, kao i zabrinjavajuće objave nove američke administracije, sve to skupa čini našu budućnost krajnje nepredvidivom'', navodi Tusk.

Druga prijetnja je, nastavlja on, unutarnji izazov koji predstavlja antieuropski nacionalizam a treći je "stanje uma proeuropskih elita".

Svih 28 čelnika EU raspravljat će o migraciji na summitu na Malti u petak.

Oni će se nakon toga sastati s britanskom premijerkom Threresom May kako bi raspravljali o budućoj suradnji nakon Brexita, dok Tusk tvrdi da moraju nastupiti zajednički, prenosi AFP.