Predsjednik SAD-a Donald Trump u srijedu je primio pismo sjevernokorejskog čelnika povezano s njihovim nedavnim razgovorima o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, priopćila je Bijela kuća u četvrtak.

Dvojica čelnika su prigodom susreta u lipnju u Singapuru objavila postizanje dogovora u kojem je Kim potvrdio svoju "čvrstu" predanost denuklearizaciji, no od tada u tom pitanju nije postignut velik napredak.

"Tekuća korespondencija dvojice čelnika nastavlja se na njihov sastanak u Singapuru i usmjerena je na realizaciju obveza iz zajedničke izjave SAD-a i DPRK-a", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders. DPRK je kratica za Demokratska Narodna Republika Koreja, što je službeni naziv Sjeverne Koreje.

Trump očekuje novi susret s Kimom

Trump je o pismu tvitao u četvrtak, zahvalivši Kimu na vraćanju posmrtnih ostataka više Amerikanca poginulih u Korejskom ratu 1950.-53. godine.

Trump je u tweetu napisao da očekuje skori ponovni susret s Kimom, no trenutno nema planova za održavanje drugog summita dvojice čelnika.

Predsjednik SAD-a je u više prigoda rekao da je sporazum postignut s Kimom bio pozitivan jer je Sjeverna Koreja od tada obustavila ispitivanja nuklearnog oružja i raketa i počela vraćati posmrtne ostatke američkih vojnika.

"Mislim da će to vrlo dobro ispasti", rekao je svojim podržavateljima na skupu u Tampi na Floridi. "Nema testova, rakete ne lete. No vidjet ćemo što će biti", rekao je.