Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će dozvoliti da se američka federalna vlada "ugasi" ukoliko demokrate ne podrže njegov zahtjev za izgradnju zida na granici sa Meksikom i druge izmjene Zakona o imigraciji.

"Voljan sam da dozvolim `gašenje` vlasti ukoliko demokrate ne daju svoje glasove za graničnu sigurnost, što uključuje i zid. Moramo se riješiti lutrije i sličnih programa", napisao je Trump na "Twitteru".

Do "gašenja" američke federalne vlade dolazi kada predsjednik odbije potpisati zakone o raspoređenju sredstava iz proračuna na ministarstva, agencije i programe.

Posljedica je prestanak financiranja rada saveznih vlasti, obavljanje pojedinih manje važnih aktivnosti i smanjenje drugih, što uključuje i prinudne odmore za neke službenike.

Trump je nekoliko puta prijetio "gašenjem" vlade od kako je došao na tu funkciju 2017. godine, kako bi istrajao u svojim zahtjevima za proračuna, posebno za financiranje gradnje zida duž južne granice Amerike.

Analitičari ističu da bi ometanje financiranja rada saveznih vlasti neposredno pred izbore za Kongres u studenom moglo osvetiti Trumpu, ukoliko glasači za taj potez okrive Republikansku stranku koja trenutno ima većinu.

Trump želi da Kongres usvoji nacrte zakona koji pokrivaju pitanja imigracije, uključujući pogranični zid, promjenu načina na dodjele viza i druge restrikcije.

Spor oko proračuna i imigracije u siejčnju  je doveo do trodnevnog prekida rada vlasti, a potom i na nekoliko sati u veljači.