Američki predsjednik Donald Trump zahvalio je u srijedu zemljama članicama NATO-a na podršci nakon intervencije u Siriji, ustvrdivši kako taj vojni savez, suprotno njegovim ranijim tvrdnjama, nije zastario, prenose agencije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom Trump je istaknuo kako zemlje članice svejedno trebaju ravnopravno sudjelovati u financiranju europske sigurnosne mreže.

"Rekao sam da je zastario. Nije više zastario", rekao je Trump. Dodao je da se Sjevernoatlantski savez prilagođava široj misiji borbe protiv islamskih militanata, prenosi Reuters.

Američki je predsjednik zahvalio članicama NATO-a što su podržale njegovu odluku o zračnim napadima na sirijsku zračnu bazu u odgovoru na raniji kemijski napad na civile, te ustvrdio kako je vrijeme da se okonča rat u Siriji.

Konstruktivan sastanak

Stoltenberg je kazao kako je sastanak s Trumpom u Ovalnom uredu bio "izvrstan i produktivan". Zahvalio je Trumpu što je pozvao članice da povećaju vojnu potrošnju, ustvrdivši da se već vide efekti Trumpova čvrstog stajališta glede tog pitanja.

"Poruka predsjednika Trumpa bila je vrlo korisna", rekao je Stoltenberg. Prošle je godine pet članica NATO-a ispunilo zacrtani cilj od 2 posto BDP-a potrošnje na obranu, a ove bi godine trebalo biti osam članica koje će ispuniti taj cilj. "Vidimo da se stvari kreću u pravom smjeru", rekao je glavni tajnik NATO-a.

Dodao je da je poštena podjela troškova obrane među zemljama članicama bio njegov prioritet otkad se nalazi na čelu Sjevernoatlantskog saveza. "Radimo na tome da zadržimo taj trend", naglasio je Stoltenberg, prenosi agencija dpa.

Trump se u srijedu prvi put susreo sa Stoltenbergom u Bijeloj kući u sklopu priprema za summit NATO-a u Bruxellesu sljedećeg mjeseca.

Promijenio i stav prema Kini

Američki predsjednik jučer je rekao kako njegova administracija, suprotno onome što je najavljivao u predizbornoj kampanji, neće proglasiti Kinu "manipulatorom valutom", ali je priznao kako američki dolar "postaje prejak", što će se negativno odraziti na gospodarstvo.

U intervjuu za list The Wall Street Journal, Trump je također kazao kako bi volio da se američke kamatne stope zadrže na niskim razinama.

"Kina ne manpulira svojom valutom", rekao je Trump. Njegova je izjava u suprotnosti s predizbornim obećanjem da će proglašenje Kine valutnim manipulatorom biti prvi potez njegove administracije u sklopu planiranog smanjenja kineskog uvoza u SAD.

Glasnogovornik američkog ministarstva financija potvrdio je da polugodišnje izvješće toga ministarstva o valutnim praksama vodećih trgovinskih partnera, koji će biti objavljen koncem ovog tjedna, neće imenovati Kinu kao valutnog manipulatora.

Razlog promjene Trumpova stava, kako prenosi Wall Street Journal, leži u činjenici da Kina već mjesecima ne manipulira juanom, kao i procjeni da bi takav korak u ovome trenutku doveo u pitanje Trumpove pregovore s Pekingom o suočavanju sa sjevernokorejskom prijetnjom.

SAD je Kinu posljednji puta označio kao manipulatora valutom 1994. godine.