Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao je izvršnu naredbu kojom se Iranu uvode sankcije na željezo, čelik, bakar i aluminij.

Trump je u odluci koja se podudara s prvom godišnjicom otkako je SAD odustao od nuklearnog sporazuma s Iranom kazao kako potpisuje odluku “o sankcijama na željezo, čelik i aluminij, koji se uz naftu ubrajaju u najznačajnije prihode Irana”.

Trump u odluci navodi kako je zabrana trgovanja iranskim metalima usmjerena na sprečavanje Teherana da razvije nuklearno oružje ili interkontinentalne balističke rakete, javlja BHRT.

Američki predsjednik vladi Irana namjerava uskratiti novac “koji bi se mogao upotrijebiti za financiranje i potporu za širenje oružja za masovno uništenje, terorističkih skupina i mreža, kampanja regionalne agresije i vojne ekspanzije”.

“Prema ranijem dogovoru s Iranom o nuklearnoj energiji iz 2015. godine, Iran je mogao slobodno sudjelovati i sponzorirati terorističke mreže, razvijati svoje raketne snage, poticati regionalne sukobe, nepravedno pritvarati građane Sjedinjenih Država i zlostavljati vlastite državljane, sve dok održava snažnu nuklearnu infrastrukturu”, navodi se u izjavi Donalda Trumpa.