Američki predsjednik Donald Trump izjavio je nakon sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom da je postignut velik napredak te da obje strane trenutno očekuju potpisivanje sporazuma, o kojemu nije rekao ništa određenije.

Dvojica čelnika izišla su zajedno nakon radnog ručka iz hotela, a na upit novinara kako su prošli razgovori Trump je rekao: Velik napredak – stvarno vrlo pozitivno. Mislim da je bilo bolje nego je bilo tko očekivao. Vrhunski, vrlo dobro. Idemo sada na potpisivanje, rekao je američki predsjednik ne navodeći nikakve detalje.

Dvojica čelnika zajedno su prošetali oko hotela Capella u kojemu su se održali povijesni razgovori, nakon radnog ručka na kojemu je bilo riječi o načinima kako riješiti problem nuklearnog naoružanja na Korejskom poluotoku.
 

Kim: Drago mi je što vas vidim gospodine predsjedniče ; Trump: Ovo će biti sjajan susret

Kim Jong-un i Donald Trump na početku susreta rukovali su se i oprezno nasmiješili.  Drago mi je što vas vidim gospodine predsjedniče, rekao je Kim široko se nasmiješivši kada mu je američki predsjednik pokazao uzdignut palac. Trump je rekao kako je siguran da će njihov odnos biti “sjajan”. Doista se izvrsno osjećam, rekao je Trump. Ovo će biti sjajan susret i mislim golem uspjeh. Mislim da će biti pravi uspjeh i da će naš odnos biti sjajan, u to ne sumnjam. Kim je uzvratio: Nije bilo lako doći ovamo. U prošlosti su … mnoge zapreke bile na našem putu, ali smo ih sve svladali i sada smo danas ovdje.

Obojica su bila ozbiljna dok su izlazila iz automobila u hotel Capella na otoku Sentosi u Singapuru. No uskoro su se nasmiješili i držali se za ruke, nakon čega je Trump poveo Kima u knjižnicu gdje su 40-ak minuta razgovarali u pratnji prevoditelja. Dvojica čelnika su zatim počeli sastanak s izaslanstvima.

Sjeverna Koreja je ranije najavila da je moguća rasprava o denuklearizaciji, no analitičari su izrazili zabrinutost zbog različitih definicija toga pojma koje imaju Pjongjang i Washington. Sjevernokorejskog vođu novinari su, nakon prvog dijela sastanka upitali hoće li odustati od nuklearnog naoružanja. Nije odgovorio. Trump je, pak, kazao da će dvojica vođa riješiti veliki problem, veliku dilemu.

( politika24 / Hina  )