Američki predsjednik Donald Trump priopćio je danas da će Jeruzalem u okviru takozvanog bliskoistočnog mirovnog plana, biti prihvaćen kao "nedjeljivi" glavni grad Izraela.

Trump je priopćio da je, u okviru takozvanog bliskoističnog mirovnog plana, predviđen rok od četiri godine da Palestina postane neovisna država.

Objavio je i kartu kako bi trebala izgledati palestinska država.

On je kazao kako je takozvani bliskoistočni mirovni plan "posljednja šansa" za neovisnu palestinsku državu i Palestince.

Izraelski premijer Benyamin Netanyahu priopćio je da prema takozvanom bliskoistočnom mirovnom planu palestinske izbjeglice neće imati prava na povratak, a nelegalna židovska naselja na Zapadnoj obali će dobiti status izraelske teritorije.

Abbas i Heniyye: Zajednički protiv američkog takozvanog mirovnog plana

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas i čelnik političkog ureda Hamasa Ismail Heniyye dogovorili su nastavak koordinacije protiv takozvanog mirovnog plana SAD-a o izraelsko-palestinskom pitanju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Palestinska novinska agencija WAFA javila je kako je Heniye nedugo prije nego što je američki predsjednik Donald Trump iznio detalje plana kojeg naziva "Sporazumom stoljeća", telefonom razgovarao s Abbasom.

Tijekom razgovora rečeno je kako Hamas stoji iza čvrstog stava predsjednika Palestine i da su odani legitimnim nacionalnim prioritetima palestinskog naroda te da odbacuju takozvani ”Sporazum stoljeća” čiji je cilj likvidirati palestinski nacionalni projekt.

Heniyye je pozvao na to da sve nesuglasice budu ostavljene po strani te da zajednički djeluju protiv plana likvidacije palestinskog nacionalnog projekta.

Abbas je izrazio zadovoljstvo inicijativom Heniyyea te dodao kako je ključna točka u borbi protiv projekta likvidacije palestinskog pitanja, palestinsko nacionalno jedinstvo.