Amrički predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da nije siguran da je ikada uopće čuo za petu kategoriju uragana, unatoč tome što su četiri takve oluje, uključujući uragan Dorian, prijetile SAD-u otkad je u Bijeloj kući.

Uopće ne znamo što ide prema nama. Sve što znamo je da je vjerojatno najveće. Ja sam… Nisam siguran da sam ikada uopće čuo za kategoriju 5. Znao sam da postoji. I vidio sam neke kategorije 4. Ne vidiš ni njih toliko puno, rekao je Trump na sastanku s dužnosnicima u FEMA-inom sjedištu u Washingtonu.

Ali kategorija 5 je nešto što… Ne znam da sam ikada uopće čuo za taj termin osim da znam da postoji. To je najvažnije, i to je to što imamo, nažalost, dodao je Trump govoreći o uraganu Dorian.

Rekao je to neposrednost prije nego što je Dorian, opasna oluja kategorije 5, pogodio Bahame. Dorian je posljednji u nizu opasnih oluja koje prijete ugrožavanjem SAD-a otkad je Trump postao predsjednik. Uragan koji je najjači na planetu ove godine trebao bi udariti SAD tijekom ponedjeljka po tamošnjem vremenu.

U rujnu 2017., gotovo osam mjeseci otkad je Trump postao predsjednik, uragan Irma, jedan od najjačih uragana zabilježenih izvan Meksičkog zaljeva i Karipskog mora, pogodio je devet američkih država. Istog mjeseca, uragan Maria opustošio je američki teritorij Puerto Rica.

Prošlog listopada, uragan Michael, koji je prvo bio u kategoriji 4, pogodio je Floridu kao uragan 5 kategorije. To je treći uragan te kategorije koji je pogodio SAD-a otkad je predsjednik Trump.

Da stvar bude bizarnija, Trumpu ovo nije prvi put da je rekao da nikada nije čuo za kategoriju 5, piše Index.hr.

To je rekao i u listopadu 2017. godine, ali i početkom ove godine.