Sredinom ožujka Donald Trump osobno je izvršio pritisak na savezne zdravstvene dužnosnike da stave na raspolaganje lijekove za malariju za liječenje novog koronavirusa iako nije provedeno testiranje kojim bi se dokazala njihova djelotvornost, potvrdila su dva izvora za agenciju Reuters.

Ubrzo nakon toga savezne vlasti objavile su vrlo neobične preporuke kojima su izvijestile liječnike da imaju mogućnost propisivanja tih lijekova, a preporučene doze lijekova temeljile su se na anegdotalnim podacima bez izvora umjesto na znanstvenim istraživanjima koja su prošla potrebne recenzije.

Američki je predsjednik u seriji tvitova i izjava medijima jasno pokazao svoje mišljenje o lijekovima - klorokinu i hidroksiklorokinu, no o njegovom djelovanju iza kulisa nije se izvještavalo, prenosi HINA.

Preporuke koje je objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) imale su malo odjeka izvan medicinskih krugova.

Ta epizoda pokazuje kako bi intervencija predsjednika mogla promijeniti nadzor nad prometom lijekova, a radi se o polju kojim se dugo vremena upravljalo strogim znanstvenim pravilima i istraživanjima. Rijetko je, ako ikad, američki predsjednik lobirao kod onih koji odlučuju o tako stručnim stvarima da se usmjere na određene lijekove nedokazana djelovanja.

''Predsjednik zaobilazi proceduru svojom intuicijom'', kaže Jeffrey Flier, bivši dekan medicinskog fakulteta na Harvardu. ''Izvanredno je stanje i moramo se moći osloniti da će naša vlast osigurati da se svi ti potencijalni lijekovi testiraju na najučinkovitiji i objektivan način''.

U priopćenju poslanom britanskoj agenciji Reuters Bijela je kuća kazala da predsjednik nije izvršio pritisak nego je poduzeo primjerene mjere, prenosi Dnevnik.hr.

''Glavni prioritet predsjednika je zdravlje i sigurnost američkog naroda i zbog toga je spojio saveznu vladu i privatni sektor, uključujući liječnike, znanstvenike i znanstvene istraživače u suradnji bez presedana radi ubrzanja razvoja cjepiva", navodi se u tom priopćenju u kojemu se nije odgovorilo na Reutersovo pitanje o njegovu utjecaju na objavljivanje preporuka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.