Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je naredio vodećim dužnosnicima administracije SAD-a da pomognu Italiji u borbi protiv novog koronavirusa slanjem medicinske opreme te humanitarne i druge pomoći.

Trump je u poruci nekima od glavnih dužnosnika svoje administracije naredio niz mjera za pomoć Italiji, uključujući stavljanje na raspolaganje pripadnika vojske SAD-a u Italiji za pružanje telemedicinskih usluga, pomoć u postavljanju poljskih bolnica i prijevoz opskrbe.

"Talijanska Republika, jedan od naših najbližih i najstarijih saveznika, pogođena je pandemijom covida-19 koja je već uzela više od 18.000 života, dovela velik dio talijanskog zdravstvenog sustava na rub sloma i prijeti talijansko gospodarstvo gurnuti u duboku recesiju", napisao je Trump u poruci.

Italija bilježi najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu od covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus, a za njom po broju umrlih slijedi SAD.

Trump je naložio svom ministru trgovine da potiče proizvođače iz SAD-a da Italiji prodaju proizvode koje traže talijanske vlasti i drugi dionici u sustavu zdravstvene skrbi, osim u slučaju proizvoda koji su samom SAD-u potrebni za odgovor na pandemiju.  

U dokumentu se za državnog tajnika, čelnika agencije SAD-a za međunarodnu pomoć i predsjednika banke SAD-a za uvoz i izvoz kaže da mogu "koristiti ovlasti koje imaju kako bi pomogli oporavak talijanskog gospodarstva".