Američki predsjednik Donald Trump zatražio je od Australije da "pomogne" u diskreditiranju istrage o vezama s Rusijom koja je bacila sjenu na njegovu vladavinu, a australski premijer Scott Morrison priznao je da je pristao pomoći.

Glasnogovornik australske vlade potvrdio je da je Trump tražio od Morrisona da istraži dijelove istrage Roberta Muellera koja je zaključila da je Rusija radila u Trumpovu korist na izborima 2016. godine.

Dužnosnik je kazao kako je "Australija uvijek bila spremna pomoći i surađivati kako bi se dodatno rasvijetlila pitanja iz istrage".

"Premijer je u razgovoru s predsjednikom još jednom potvrdio svoju spremnost", otkrio je glasnogovornik.

Ovo otkriće će dodatno ojačati tvrdnje da Trump koristi Ovalni ured i riskira dugoročne odnose za svoje političke ciljeve, ocjenjuje agencija France presse.

Već pokrenuta istraga koja može dovesti do opoziva

Demokrati su već pokrenuli istragu o opozivu Donalda Trumpa jer je od ukrajinskog predsjednika tražio da istraži njegovog potencijalnog rivala na sljedećim izborima, bivšeg demokratskog potpredsjednika Joea Bidena, i njegovog sina Huntera.

Muellerova istraga završila je u ožujku i dovela je do osude nekoliko Trumpovih pomoćnika zbog opstrukcije pravosuđa i laganja istražiteljima.

Trump uoči predsjedničkih izbora 2020. tu istragu i njezine zaključke proziva zavjerom "duboke države", pozivajući se na napise konzervativnih medija kao dokaze i nagovarajući ministarstvo pravosuđa da provede protuistragu.

The New York Times, koji je prvi pisao o Trumpovom zahtjevu Australiji, tvrdi kako je Bijela kuća ograničila pristup transkriptu poziva između Trumpa i Morrisona, na sličan način kao u slučaju razgovora američkog čelnika s Volodimirom Zelenskim.

Sada se istražuje i nekoliko drugih susreta i telefonskih razgovora Donalda Trumpa i inozemnih dužnosnika, uključujući i onaj s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

The Washington Post odvojeno prenosi kako je državni odvjetnik Bill Barr imao nekoliko kontakata s dužnosnicima i špijunima u Australiji, Velikoj Britaniji i Italiji kako bi se istražili Mueller i zaključci američke obavještajne zajednice.

Ministarstvo pravosuđa pod Barrom, nakon Trumpovog poticaja, istražuje temelje Muellerove istrage, uključujući i dokaze koji su doveli do toga da su CIA, FBI i druge obavještajne agencije objavile kako se Rusija doista miješala u izbore.

FBI sve i doznao preko Australije

Australija i Velika Britanija su važne za ovaj slučaj jer je prvotna istraga FBI-a o ruskom miješanju pokrenuta u srpnju 2016. nakon što je ta institucija dobila dojavu australskog diplomata u Britaniji o susretu između ruskih obavještajaca i člana Trumpove kampanje.

Svoju pomoć je u svibnju u pismu Barru i predstojniku Bijele kuće Micku Mulvaneyju ponudio i australski veleposlanik u Washingtonu. Morrison je nedavno bio u državnom posjetu SAD-u, a njegovi bliski odnosi s Trumpom već su dugo tema analiza u Australiji.

Za Morrisonovu vladu, smatra Emma Shortis sa sveučilišta Royal Melbourne Institute of Technology, riskantno je toliko se zbližiti s Trumpom kad to nije učinila nijedna druga država.

"Mislim da razvoj događaja to pokazuje - Trump će vas tražiti usluge, uvući vas u kontroverze i dovesti odnose u rizične situacije", zaključuje Shortis.