Američki predsjednik Donald Trump posjetit će Južnu Koreju ovaj vikend nakon što je razmjena pisama sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom pojačala nade u pregovore kojima je cilj obustava sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Trump će u dvodnevni posjet Južnoj Koreji doći u subotu te će se sastati s predsjednikom Moon Jae-inom u nedjelju, nakon čega slijedi summit G20 u Japanu, objavila je glasnogovornica južnokorejskog predsjednika Ko Min-Jung.

Najava posjeta dolazi samo nekoliko sati nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo rekao kako se nada da će Trumpovo pismo Kimu utrti put oživljavanja zastalih pregovora.

Trump i Moon raspravljat će "dubinski o temama i načinima kako zajedničkim naporima uspostaviti dugotrajni mir potpunom denuklearizacijom korejskog poluotoka, istovremeno jačajući zajedništvo dviju zemalja", rekla je Ko na novinskoj konferenciji u ponedjeljak.

Pompeo koji je govorio o Trumpovu pismu prije odlaska u Saudijsku Arabiju, naglasio je da je SAD spreman odmah nastaviti pregovore sa Sjevernom Korejom.

"Nadam se da je ovo dobar temelj za početak ovih važnih pregovora sa Sjevernom Korejom", rekao je Pompeo novinarima.

Japanski mediji objavili su preko vikenda da će Trump možda posjetiti demilitariziranu zonu (DMZ) koja razdvaja dvije Koreje.

Zonu je htio obići i tijekom posjeta 2017., no gusta magla narušila mu je planove.

Bivši južnokorejski ministar za ujedinjenje Cung Se-Hyun, koji je savjetovao Moona o odnosima sa Sjevernom Korejom, rekao je u radijskom intervjuu u ponedjeljak da je moguće da se Trump sastane s Kimom u DMZ-u.

Kim i Moon održali su prvi povijesni summit u DMZ-u prošle godine. No Trumpov plan putovanja još nije razjašnjen.

Trump i Kim održali su prvi susret u Singapuru u lipnju prošle godine gdje su dogovorili uspostavu novih odnosa i napore prema denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Drugi summit koji je održan u Vijetnamu u veljači, propao je kada se dvije strane nisu mogle dogovoriti; SAD je tražio denuklearizaciju, a Sjeverna Koreja ublažavanje sankcija.

Shin Beom-chul, viši suradnik na Azijskom institutu za političke studije u Seulu, rekao je da je Trump možda predložio novi krug radnih sastanaka, no da za sada ne očekuje velike pomake.