Američki predsjednik Donald Trump najvjerojatnije će se sastati sa sjevernokorejskim čenikom Kim Jong Unom na njihovom drugom summitu početkom 2019., priopćio je u četvrtak američki potpredsjednik Mike Pence.

''Vjerujemo da će se summit održati iza Nove godine, ali kada i gdje, još je nepoznato'', izjavio je Pence na marginama summita Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Singapuru.

Pence je poručio južnokorejskom predsedniku Moon Jae Inu da " Kim želi da se učini nešto veoma značajno" na tom summitu, ali nije to pojasnio.

Moon je pružio uvjeravanja Penceu da Južna Koreja ostaje predana punoj provedbi svih rezolucija UN-a i sankcija protiv Pyongyanga, te da će međukorejski razgovori biti nastavljeni u bliskoj suradnji sa SAD-om, priopćeno je iz ureda američkog potpredsjednika.

Trump se sastao s Kimom na povijesnom sastanku u Singapuru na kome je sjevernokorejski čelnik obećao ukinuti program razvoja nuklearnog oružja svoje zemlje u zamjenu za određene ustupke Washingtona.

Uprkos nekoliko rundi pregovora između čelnika i diplomata Sjeverne i Južne Koreje i SAD-a, još, međutim, nema jasnog vremenskog okvira za realizaciju tih obećanja niti nagovještaja konkrentnog napretka, prenosi dpa.