Američki predsjednik Donald Trump izrazio je u subotu uvjerenost da sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un želi postići dogovor o svojem nuklearnom programu, unatoč tome što je Sjeverna Koreja ponovno ispalila projektile kratkog dometa, prvi put u više od godinu dana, u trenutku dok su pregovori o denuklearizaciji u slijepoj ulici već tri mjeseca.

''Vjerujem da Kim Jong Un zaista shvaća velik ekonomski potencijal Sjeverne Koreje i da neće učiniti ništa što bi ga omelo ili okončalo'', komentirao je Trump na Twitteru.

''On također zna da sam ja uz njega i ne želi prekršiti obećanje koje mi je dao. Bit će dogovora!'', dodao je.

Sjeverna Koreja ''lansirala je nekoliko projektila kratkog dometa'' s poluotoka Hodo, kod priobalnog grada Wonsana, u smjeru sjeveroistoka između 9,06 i 9,27 sati, objavila je u subotu sjevernokorejska vojska, piše Hina.

Južna Koreja izrazila je ''veliku zabrinutost'' zbog toga, ocijenivši da je to protivno vojnom sporazumu koji su dvije Koreje potpisale prošle godine te pozvavši na nastavak dijaloga.

Rakete su letjele 70 do 200 km, objavila je južnokorejska vojska.

To je prvo ispaljivanje rakete nakon studenog 2017. kada je Sjever ispalio interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) i objavio da je dovršio ustroj nuklearnih snaga i pružio Jugu i SAD-u ruku pomirenja.

Njegov vođa Kim Jong-un je obećao da više neće ispitivati atomsko oružje ni ICBM-ove, ali je Sjever nakon toga ipak provodio ispitivanje oružja.

Kim je sudjelovao na dvama summitima s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, drugi se održao u veljači u Vijetnamu, ali ni na jednom nije ostvaren pomak u gašenju sjevernokorejskog nuklearnog programa zbog neslaganja u vezi sa zatvaranjem nuklearnih postrojenja i ukidanjem sankcija.